بررسی توانمندی های ژئوتوریستی با استفاده از روش رینارد (مطالعه موردی: دره شیرز شهرستان کوهدشت در استان لرستان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ماهنامه پایاشهر، دوره: 5، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_PAYA-5-57_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نصرتی

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه تهران

چکیده

استان لرستان در سال ۱۳۹۳ پایتخت ژئوتوریسم ایران لقب گرفته است. یکی از پتانسیل های مهم ژئوتوریسم لرستان، تنگ یا دره شیرز در شهرستان کوهدشت می باشد. تنگ شیرز به عنوان یک ژئوپارک، زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری و گیاهی است و دارای ژئوسایت های منحصربه فردی می باشد. در این تحقیق با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و روش پیمایشی در منطقه مورد مطالعه و با استفاده از روش رینارد به بررسی توانمندی های ژئوتوریسمی دره شیرز پرداخته شده است. برای استفاده از روش رینارد، پرسش نامه ای توسط ۵ دانشجو، ۸ طبیعت گرد و ۳ فرد بومی تکمیل گردید و بر اساس نمرات آنان، جدول ارزش کمی معیارهای مدل رینارد تکمیل گردید. براساس نتایج این تحقیق، ارزش علمی این دره نمره بالای ۰.۸۶، ارزش افزوده(مکمل) امتیاز ۰.۵۵ و معیار ترکیبی نیز امتیاز ۰.۵۸، را به خود اختصاص دادند. ارزیابی نظرات کارشناسان و میانگین نمرات به دست آمده گواه آن است که دره شیرز از منظر زمین شناسی، فرایندهای فرسایشی، فرایندهای تشکیل، تنوع گونه های جانوری و گیاهی، تعداد زیاد ژئوسایت های زیبا و کم نظیر، آثار تاریخی برجای مانده در این منطقه و زیبایی بصری طبیعت آن، بسیار قابل توجه و در نوع خود کم نظیر است و با توجه به اقبال بیش تر گردشگران برای سفر به این ژئوپارک طی سالیان اخیر، بایستی از نظر مدیریتی و زیرساختی تقویت گردد.

کلیدواژه ها

ژئوتوریسم، دره شیرز، گردشگری، کوهدشت، روش رینارد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.