رویکرد جغرافیایی به اخلاق محیط زیست درآنتروپوژئومورفولوی باتأملی در فرهنگ ایرانی و آرای شیخ اشراق

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: سومین همایش ملی بزرگداشت سهروردی با موضوع اخلاق کاربردی
  • کد COI اختصاصی: SUHRAWARDI03_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام حسن جعفری

عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان

نرجس شرفی

دانشجوی کارشناسی ارشد هیدروژئومورفولوژی دانشگاه رنجان

چکیده

از زمانی که انسان پا به عرصه هستی نهاد، برای رفع نیازهایش، ناگزیر با طبیعت رابطه برقرار نمود. انسان با ورود به طبیعت در جهت تأمین نیازهای خود با محدودیت هایی روبرو گردید و این روند تا سده های قبلادامه داشت. بعد از انقلاب صنعتی، انسان به خاطر بدست آوردن قدرت بیشتر، توانایی بیشتری برای تغییر دادن طبیعت در جهت رفع خواسته های خود بدست آورد. ادامه این روند به خطر انداختن طبیعت و منابعطبیعی را به همراه داشته است که در نتیجه نوع انسان را به عصیان در مقابل خود واداشته تا در ارتباط خود با طبیبعت به نگرشی تازه مبنی بر حفاظت و مدارا با آن دست یابد.ریشه ارتباط انسان و محیط در علوم مختلف مانند جغرافیا، فلسفه، حکمت و محیط زیست جلوه گر است و در تفکرات حکمای باستان مانند افلاطون و ارسطو و اندیشمندان جدید مانند ژان بدن، منستیکو،الثورث هانتینگتن و... دیده می شود. یکی از اصلی ترین تعاریف جغرافیا رابطه متقابل انسان و طبیعت است. از واژه تقابل در این تعریف، سه مفهوم همکاری، تعامل و رویارویی برداشت می شود. رو در رو بودن، رابطهانسان با محیط را به خطرانداخته است یعنی انسان به جای همکاری و تعامل به رویارویی با طبیعت پرداخته و بحران های زیست محیطی را ایجاد کرده است. یکی از جلوه های این نوع بحران ها، آنتروپوژئومورفولوژیکاست که با اثرات ژئومورفولوژیکی انسان در طبیعیت سرو کار دارد. عناصر طبیعت در دیدگاه زرتشت و فرهنگ ایرانی دارای حقیقتی پاک و آسمانی هستند و یکی از راههای تکامل انسان در این آیین پاسداشت تقدس و پاکی آنان است. آرای شیخ اشراق احیای حکمت ایرانیان باستان است، برخواسته از این نگرش است. شاید بتوان مبانی حکمی اخلاق زیست محیطی را از آرای شیخاشراق استنباط نمود

کلیدواژه ها

جغرافیا، حکمه الاشراق، سهروردی، آرمان شهر ، زرتشت ، اخلاق زیست محیطی ،آنتروپوژئومورفولوژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.