بررسی وفودنگاری امامیه در قرون نخستین با تاکید بر دو کتاب الوفود علی النبی و وفود العرب الی النبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHIC-48-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس احمدوند

استادیار دانشگاه شهید بهشتی

هادی یعقوب زاده

دانشجوی دکتری مدرسی معارف اسلامی دانشگاه شهید بهشتی، گرایش تاریخ و تمدن اسلامی

محمد مهدی باباپور گل افشانی

دانشیار دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

وفودنگاری گونه ای از نگارش سیره پیامبر(ص) است که به ورود هیئت های نمایندگی قبائل مختلف به مدینه برای شنیدن دعوت اسلام می پردازد. مانند دیگر مسلمانان، امامیه نیز آثاری این چنین نوشته اند. از جمله این آثار، الوفود علی النبی، نوشته حسین بن محمد ازدی، و وفود العرب الی النبی، اثر منذر بن محمد قابوسی است که هیچ کدام بر جای نمانده و در منابع شیعی، روایتی از آن ها در زمینه وفود نقل نشده است. تنها در اسد الغابه و کتاب الاصابه روایاتی از آن ها آمده است. در این نوشتار، به روش تحلیل محتوا، این روایات، بررسی و روشن شده که نویسندگان اسد الغابه و الاصابه به اصل آثار یادشده دسترسی نداشته و تنها از طریق مشایخ خود این روایات را نقل کرده اند. به نظر می رسد رویکرد تاریخی ازدی و قابوسی و بی توجهی به روایات امامان(ع) سبب بی مهری علمای شیعه به این کتاب ها و عدم نقل روایات آن بوده است. قابوسی همه روایات استاد خود ازدی را نقل کرده است از این رو احتمالا کتاب وی رونوشتی از ازدی، بوده است.

کلیدواژه ها

حسین بن محمد ازدی, سیره پیامبر(ص), منذر بن محمد قابوسی, وفودنگاری, وفودنگاران امامیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.