بررسی اثر درمان شناختی-رفتاری گروهی کودک و مادر- کودک بر اضطراب اجتماعی، عزت نفس و جرات ورزی دانش آموزان پایه های پنجم و ششم شهر اهواز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دستاوردهای روانشناختی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYC-22-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کرامت کرامتی

دانشجوی دکتری تخصص روان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهوازدانشگاه

ید اله زرگر

استادیار، گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

عبدالزهرا نعامی

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

کیومرث بشلیده

دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

ایران داودی

استادیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر درمان شناختی - رفتاری گروهی کودک و مادر - کودک بر اضطراب اجتماعی، عزت نفس و جرات ورزی دانش آموزان پایه های پنجم و ششم شهر اهواز صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه های پنجم و ششم مدارس شهر اهواز در سال تحصیلی ۱۳۹۳-۱۳۹۲ بود. از بین ۵۲۵ دانش آموزا که به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند تعداد ۳۶ نفر که دارای ۱ انحراف استاندارد اضطراب اجتماعی بالاتر از میانگین بودند در سه گروه ۱۲ نفره گمارده شدند. گروه یک، در درمان شناختی – رفتاری کودک و گروه دو در درمان شناختی – رفتاری مادر – کودک شرکت کردند، درحالی که گروه کنترل در هیچ درمانی شرکت داده نشدند. ابزارهای مورداستفاده شامل آزمون اضطراب اسپنس فرم کودکان، سیاهه اضطراب و فوبی اجتماعی کودکان و پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ است. طرح پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نتایج تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که درمان شناختی – رفتاری مادر –کودک باعث کاهش معنی دار اضطراب اجتماعی، افزایش جرات ورزی و عزت نفس گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل گردید، درحالی که گروه شناختی – رفتاری کودک در مقایسه با گروه کنترل  فقطسبب کاهش معنی دار اضطراب اجتماعی و افزایش جرات ورزی گردید. مرحله پیگیری بین گروه های آزمایشی (کودک و مادر – کودک) و گروه گواه در متغیر اضطراب اجتماعی وجود دارد درحالی که در دو متغیر دیگر تفاوت معنی دار نیست.

کلیدواژه ها

کلید واژگان: "درمان شناختی رفتاری مادر – کودک", "درمان شناختی - رفتاری کودک", "اضطراب اجتماعی", "عزت نفس", "جرات ورزی"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.