خصوصیات زراعی عملکرد دانه و روغن توده های بومی بالنگو در شرایط دیم زارعین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله ترویجی گیاهان دانه روغنی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AJOP-4-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رهام محتشمی

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج

هوشنگ نارکی

محقق، موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گچساران، ایران

چکیده

بالنگو به دلیل برخی خصوصیات منحصر به فرد از جمله ۲۷ درصد روغن و ۱۹ درصد پروتئین میتواند به عنوان یک گونه جدید از دانههای روغنی در شرایط دیم معرفی شود. با توجه به کمبود روغن در کشور و واردات آن، از طرفی مقاومت بالنگو به کم آبی همچنین نبود اطلاعات در زمینه کشت، سازگاری و میزان عملکرد آن در مناطق دیم، این بررسی به منظور ارزیابی عملکرد دانه و روغن و نیز برخی خصوصیات زراعی توده های بومی بالنگو در شهرستان بویراحمد دهستان های دهنو و مختار سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ در قالب پروژه تحقیقی- ترویجی اجراء شد. توده های بالنگو از نظر صفات زراعی و فنولوزیکی مورد بررسی متنوع بودند. نتایج حاکی از آن بود که در روستای دهنو، توده های کردستان و مشهد به ترتیب با متوسط عملکرد ۴۳۲ و ۴۱۵ کیلوگرم در هکتار بیش ترین و توده ملکان با ۳۹۱ کیلوگرم در هکتار کم ترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.. همچنین در روستای مختار نیز توده های کردستان و مشهد به ترتیب با متوسط عملکرد ۴۱۹ و ۴۱۷ کیلوگرم در هکتار بیش ترین و توده ملکان به میزان ۳۹۵ کیلوگرم کم ترین عملکرد دانه را داشت. دامنه عملکرد روغن دانه توده های تحت بررسی بین ۳۴ تا ۳۶ درصد متفاوت بود. توده های کردستان و مشهد در مزارع روستاهای دهنو و مختار از بیشینه عملکرد روغن دانه به ترتیب به میزان ۱۵۴، ۱۵۱و ۱۴۲ و ۱۴ کیلوگرم در هکتار برخوردار بودند و از این منظر می توانند گام مهمی در توسعه سطح زیر کاشت و درآمد اقتصادی داشته و در شهرستان بویراحمد و سایر مناطق مشابه استان کشت گردند.

کلیدواژه ها

بالنگو, سازگاری, کم آبی, مرفولوژی, منطقه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.