روش شناسی تفسیری ابن برجان در «تنبیه الافهام»

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش های قرآن و حدیث، دوره: 52، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JQST-52-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد نظرپور

استادیار ادیان و عرفان، گروه معارف اسلامی، دانشگاه اصفهان

چکیده

یکی از تفاسیر مهم غرب اسلامی، تنبیه­الافهام الی تدبرالکتاب­الحکیم و تعرف­الآیات و النباالعظیم نوشته ابن­برجان، عارف و مفسر اندلسی در سده ششم هجری است. هدف این مقاله، روش شناسی تفسیری ابن­برجان در این تفسیر است. این پژوهش به روش اسنادی، توصیفی تحلیلی و با توجه به مباحث روش شناسی تفسیر قرآن انجام شده است. یافته ها نشان می دهد تفسیر قرآن از دیدگاه ابن­برجان، کشف معانی ظاهری و باطنی آیات است و لازمه این کشف، رشد معنوی و تهذیب نفس مفسر است. تنبیه الافهام، یک تفسیر ترتیبی ناپیوسته و اجتهادی است که از روش های قرآن به قرآن و ماثور استفاده می کند و دارای گرایش های عرفانی و کلامی اشعری است. ابن برجان در تنبیه­الافهام به انواع قرینه های فهم آیات، قرائن پیوسته لفظی و غیرلفظی و ناپیوسته، توجه دارد. او در توضیح معنای آیات، از جوامع حدیثی اهل­سنت استفاده، نظر سایر مفسران را نقل و نقد و آیاتی از کتاب های عهدین را گزارش می کند.

کلیدواژه ها

ابن برجان, تفسیر قرآن, تنبیه الافهام, روش تفسیری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.