فرسودگی شغلی و ارتباط آن با میزان نوازه گیری مدرسان آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-12-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهره سادات سجادی

عضو هسته پژوهشهای بنیادی برای توسعه آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه علامه طباطبائی(ره)، تهران، ایران.

امیرحسین رستمی

نویسنده مسئول، دانشجوی دکتری آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه علامه طباطبائی(ره)، تهران، ایران.

چکیده

یکی از مباحث مهمی که در سال های اخیر در حوزه روان­شناسی مطرح شده، مبحث نوازه است که در امر آموزش بسیار کاربردی است؛ چرا که تاثیر احساسات بر کیفیت فعالیت های آموزشی، امری اجتناب ناپذیر است؛ تا جایی که بسیاری از مطالعات حاکی از این است که مدرسان با دادن نوازه مناسب به زبان آموزان، می توانند نقش مهمی در یادگیری آن­ها ایفا کنند، اما آیا زبان آموزان نیز می توانند با ارائه نوازه مناسب، نقشی در احساسات مدرسان داشته باشند و فرسودگی شغلی آن­ها را به تعویق بیاندازند؟ در این پژوهش سعی می­کنیم؛ میزان تاثیر نوازه دهی زبان آموزان به مدرسان آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان را بررسی نماییم. به این منظور، ۱۶ نفر از مدرسان آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، به دو پرسش­نامه پیش ساخته (Badri Gargari, ۲۰۱۲ ; Yazdanpour, ۲۰۱۴)به­صورت برخط پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ همان­طور که نوازه دهی از جانب معلم بر پیشرفت زبان آموزان اثرگذار است، نوازه گیری معلم از زبان آموزان نیز می تواند بر کیفیت تدریس وی و همچنین کاهش فرسودگی شغلی او بسیار موثر باشد. همچنین نتایج نشان می دهد؛ از بین انواع نوازه، ارائه نوازه مثبت تا حد زیادی رابطه معکوس با فرسودگی شغلی مدرسان داشته و همچنین با کیفیت تدریس آن­ها رابطه مستقیم دارد؛ در صورتی که نوازه ارائه شده توسط زبان آموزان منفی بوده و یا این که نوازه ای ارائه نشود، منجر به فرسودگی شغلی و عدم کیفیت در تدریس مدرسان زبان فارسی می شود. به­عبارت دیگر؛ نوازه منفی و یا نبود ارائه نوازه، رابطه مستقیم با میزان فرسودگی شغلی مدرسان آزفا دارد.

کلیدواژه ها

نوازه, فرسودگی شغلی, مدرسان آزفا, کارآمدی معلم, کیفیت تدریس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.