تهیه پیکره زبان آموز فارسی آموزان غیرایرانی (مورد نوشتار فارسی آموزان چینی)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهشنامه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTPSOL-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد باقر میرزایی حصاریان

نویسنده مسئول، استادیار گروه آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان،دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین. ایران.

لیلا گل پور

استادیار گروه آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین. ایران.

امیر رضا وکیلی فرد

دانشیار گروه آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان،دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین. ایران.

چکیده

یکی از گام های اساسی و ضروری در آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان (آزفا)، جمع آوری و ثبت داده های خام زبانی و تهیه پیکره زبان آموز فارسی آموزان غیرایرانی و توصیف داده های آن با استفاده از نظریه های زبان شناسی است. پژوهش حاضر با هدف برداشتن گامی در راستای ایجاد پیکره زبانی فارسی آموزان غیرایرانی انجام شده است. داده های خام زبانی پژوهش برای تهیه پیکره مورد نظر برگرفته از آزمون نگارش پایان دوره فارسی آموزان چینی مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) (۹۰ فارسی آموز سطح فراپایه(A۲) و ۳۶ فارسی آموز سطح فرامیانی(B۲)) است و برچسب گذاری نحوی برپایه دستور مقوله و میزان و توصیف باطنی از دستور زبان فارسی و به صورت دستی انجام شده است. تعداد ده برچسب دستوری شامل جمله، بند؛ بند مرتبه بندی شده و بند واژگون مرتبه؛ بند خودایستا و بند ناخودایستا، گروه فعلی، گروه اسمی(متمم و مسند الیه) و گروه قیدی در نوشتار فارسی آموزان ثبت شده است. پیکره تهیه شده مجموعا از ۱۲۶ متن نوشتاری شامل ۲۱۲ پاراگراف و ۲۹۸۵۷ واژه ، ۳۱۷۵ جمله، ۴۹۱۲ بند، ۱۹۳۶۹ گروه شامل ۴۹۱۲ گروه فعلی، ۸۷۶۰ گروه اسمی و ۴۹۱۲ گروه قیدی شامل ادات و گروه های حرف اضافه ای تشکیل شده است. پژوهش همچنین کارایی دستور توصیفی باطنی را که مبتنی بر دستور مقوله و میزان است، در برچسب گذاری نحوی نوشتار فارسی آموزان چینی تایید می کند.

کلیدواژه ها

پیکره زبان آموز, دستور مقوله و میزان, نوشتار, فارسی آموز چینی , فراپایه, فرامیانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.