تعیین سهم منابع داخلی و خارجی گردوغبار در خوزستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 2، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-2-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 266
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه درگاهیان

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

سکینه لطفی نسب اصل

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد خسروشاهی

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

آزاده گوهردوست

کارشناس پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

منطقه خاورمیانه، ایران و از جمله خوزستان بر روی کمربند خشک دنیا واقع شده اند و رخداد پدیده گردوغبار جزء ویژگی های ذاتی آن می باشد. بررسی آمار بلندمدت ایستگاه های سینوپتیک استان خوزستان نشان می دهد پدیده گردو غبار از منشاء داخلی و خارجی از ۵۰ سال پیش نیز وجود داشته است، اما سهم منابع داخلی و خارجی گردوغبار بر اساس یک روش علمی و معتبر مشخص نشده است. رخداد پدیده گردوغبار در هر ایستگاه هواشناسی هر سه ساعت یک بار با کدهای مختلف گزارش می شود. اگر گردوغبار مشاهده شده از منشاء خارج از ایستگاه و منطقه برخوردار باشد و از منطقه دیگری آمده باشد با کد ۰۶ گزارش می شود اما اگر ناشی از بلندشدن گردوغبار در خود منطقه و اطراف ایستگاه باشد با کد ۰۷ گزارش می شود در یک دوره مشترک آماری ۱۵ ساله (۲۰۰۲-۲۰۱۶) برای ۱۲ ایستگاه سینوپتیک داده های مربوط به کدهای گردوغبار استخراج و گردوغبار با منشاء داخلی از منشاءخارجی تفکیک شد؛ نتایج نشان داد که به طور کلی سهم منابع داخلی ۸.۴% و سهم منابع خارجی۹۱.۶% می باشد. نتایج به روش کریجینگ معمولی در محیط نرم افزار GIS پهنه بندی شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تغییرات بلندمدت روند رخدادهای داخلی و خارجی در ایستگاه اهواز که در طول دوره مشترک آماری مجموع بیشترین رخدادها را داشته (۴۸۷۶رخداد) نشان داد؛ سهم منابع خارجی در سال های اخیر به شدت افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

استان خوزستان, کدهای گردوغبار, منشاء یابی گردوغبار داخلی و خارجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.