سروهای کهن سال ایران (بخش اول)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-3-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی خوشنویس

مربی پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمدحسین صادق زاده حلاج

پژوهشگر، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد متینی زاده

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

شهرام احمدی

دکترای جنگلداری، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، شیراز، ایران

انوشیروان شیروانی

دانشیار، گروه جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

مریم تیموری

مربی پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور، تهران، ایران

چکیده

درخت سرو (Cupressus sempervirens)  در ایران با سه واریته مشخص به صورت بومی رویش دارد. واریته سرو شیراز درختی مرتفع، همیشه سبز با شاخه‎های راست و بالارونده، با تاجی ستونی، واریته سرو ناز تاجی کله قندی کشیده و واریته زربین تاج هرمی بلند دارد، اگرچه رویشگاه‎های طبیعی سرو در استان های مازندران، گلستان، گیلان، فارس و کهگیلویه و بویر احمد وجود دارد ولی به پاس زیبایی و نگاه‎های فرهنگی که بر گونه سرو وجود دارد کاشت آن از قرن‎ها پیش و به طور بسیار گسترده طی ۵۰ سال گذشته تقریبا در تمامی استان‎های کشور مرسوم شده است. از واریته‎های سرو پایه‎های متعدد کهن سال به طور عمده در استان‎های فارس و یزد و به تعداد کمتر در استان های سیستان و بلوچستان، اصفهان، کرمان، قم و کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده است. بررسی انجام شده تا سال ۱۳۹۵ نشان از حضور حدود ۱۰۰ پایه کهنسال از این گونه در کشور دارد که از این تعداد ۵۶ پایه بازدید و اطلاعات و ویژگی های آنها ثبت شده است و در مجموع در ۱۰ استان کشور حضور پایه های کهنسال آن گزارش شده است. در این مقاله پایه‎های کهنسال آن در هفت استان معرفی می‎شود. به‎یقین در ادامه شناسایی درختان کهنسال در استانهای بیشتری پایه‎های آن شناسایی و در شماره‎های بعد معرفی خواهند شد. تا کنون استان فارس با ۲۲ پایه سرو کهن سال بیشترین فراوانی را دارد. مسن ترین سرو کهن سال ایران سرو ابرقو با ۴۰۰۰ سال سن و بعد از آن سروهای سنگان و گوشه با حدود ۳۰۰۰ سال سن قرار دارند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.