واردات چوب و آفات قرنطینه در ایران "چالش ها و راهکارها"

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 4، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-4-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدابراهیم فراشیانی

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

حسن عسکری

استاد پژوهش، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

سودابه امینی

پژوهشگر، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

اهمیت جنگل­های ایران از جنبه_های اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی بسیار بالاست. نیاز کشور به چوب و منابع چوبی موضوعی مهم و از موضوعات راهبردی به شمار می­رود. از طرفی سطح جنگل­ها در ایران به نسبت جمعیت و سطح سرزمین کم است. صرف نظر از جنگل­ها، مهم­ترین منابع برای تامین چوب ، توسعه کشت درختان سریع الرشد و واردات چوب از سایر کشورها می باشد. در حال حاضر بیش از نیمی از واردات چوب ایران از کشور روسیه و گرجستان انجام می شود. واردات چوب اگرچه سریع ترین راه برای دستیابی و تامین نیازهای فراوان کشور است اما احتمال ورود آفات و بیماری­های گیاهی را به داخل کشور افزایش می دهد. برای جلوگیری از ورود این عوامل خسارت­زا، مقررات قرنطینه ای کشور و اجرای صحیح آنها مهم­ترین عامل بازدارنده می­باشد. اقداماتی مانند ارائه گواهی بهداشت، پوست کنی چوب، بازرسی دقیق محموله ها، بکارگیری روش های ضدعفونی مناسب در کشور مبدا و یا کشور مقصد احتمال ورود عوامل خسارت زا و ریسک آنها را به شدت کاهش می­دهد. این وظایف توسط سازمان حفط نباتات کشور انجام می شود. با توجه به اهمیت حفاظت و حمایت جنگل های ایران، مطالعه حاضر برای بررسی وضعیت آفات، قوانین و ضوابط موجود، نحوه اجرای ضوابط، تحلیل ریسک وضعیت ورود آفات قرنطینه ای در مبادی ورودی ایران و سایر کشورها انجام شده است. نتایج این مطالعه کمک خواهد کرد تا مدیران اجرایی و برنامه ریز کشور بتوانند به عنوان یک موضوع راهبردی، برای واردات چوب از یک سو با لحاظ کردن آثار مثبت آن و از سوی دیگر تضمین حفاظت منابع طبیعی کشور، تصمیمات و راه های مناسب تری را اتخاذ کنند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.