پراکنش تپه های ماسه بادی ایران
محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 6، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 115
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRNAT-6-2_005
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402
چکیده مقاله:
ریگزارها یا رسوبات ماسه بادی نتیجه فرایند فرسایش بادی در مرحله رسوب گذاری هستند، هرچند در منطقه حمل نیز مشاهده می شوند. تهیه نقشه پراکندگی رسوبات بادی در کشور از دیدگاه فرسایش بادی، همچنین چالش ریزگردها و خسارت های ناشی از حرکت آنها دارای اهمیت است. تاکنون آمارهای مختلفی از مساحت ناهمواری های ماسه بادی کشور ارائه شده است. برای بررسی پراکنش و دیگر ویژگی های ریگزارهای کشور، همچنین تهیه پایگاه داده های مکانی با استفاده از تصاویر رقومی (Landsat، IRS و پایگاه گوگل ارث)، عکس های هوایی (سال های ۸۲-۱۳۷۲) و عملیات میدانی، نقشه جدیدی از پراکنش آنها در قلمرو ۲۰ استان کشور مشخص شد. نتایج به دست آمده نشان داد، مساحت ماسه زارهای کشور حدود ۷/۴ میلیون هکتار است که بیشترین مساحت در استان کرمان (۱۲۲۴۵۱۲ هکتار) و کمترین مساحت در استان تهران ( ۷۳ هکتار) قرار دارد. ریگ یلان یا لوت با ۱۴۵۸۳۲۰، ریگ جازموریان با ۵۶۶۳۲۶ و ریگ جن با ۴۷۷۸۸۰ هکتار، به ترتیب سه ریگ بزرگ کشور هستند. مقایسه نتایج این پژوهش با دو مطالعه قبلی، محمودی (۱۳۸۱) و طرح بازنگری کانونهای فرسایش بادی سازمان جنگلها و مراتع (۱۳۹۷) تفاوت هایی را در سطح ریگزارهای کشور نشان می دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیدرضا عباسی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات بیابان، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :