واکنش ریشه گونه های چوبی فراتوفیت (آب یاب) به تنش خشکی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-3-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی راد

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

مهدی سلطانی گردفرامرزی

پژوهشگر، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران

چکیده

فراتوفیت ها گیاهانی هستند که نیاز آبی خود را  به طور مستقیم از طریق توسعه ریشه­ های کارامد، از منابع آبی سطحی تامین نموده و برای رشد مطلوب، ریشه باید در تماس مستقیم با آب و یا خاک کاملا مرطوب قرار ­گیرد. با توجه به اهمیت ریشه در فرایند جذب آب و مواد غذایی از خاک، مطالعه رفتار و سازو­کارهای سازگاری آن به تنش ­های محیطی و از جمله تنش خشکی بویژه درخصوص گونه های چوبی فراتوفیت که در جنگلکاری از اهمیت خاصی برخوردار هستند، بسیار ضروری است. در این تحقیق پراکنش وزنی و طولی ریشهcamaldulensis  Eucalyptus به عنوان یک گونه فراتوفیت مورد توجه قرار گرفت. آزمایش در شرایط لایسیمتری و تحت تاثیر رژیم­ های مختلف کم آبیاری (آبیاری در حد ظرفیت زراعی به عنوان شاهد، ۳۰ و ۶۰ درصد کم آبیاری) صورت گرفت. نتایج بررسی­ های به عمل آمده نشان داد که با کاهش دسترسی گیاه به آب یا کم آبیاری، وزن و طول ریشه کاهش یافت. پراکنش وزنی و طولی ریشه در اعماق مختلف خاک، به میزان دسترسی گیاه به آب وابسته بود، به گونه ­ای که با افزایش سطح کم آبیاری، میزان پراکنش ریشه در عمق بیشتر خاک، کاهش یافت. بنابراین می­توان اذعان نمود که بر خلاف گیاهان گزروفیت و مزوفیت، نفوذ عمقی ریشه E. camaldulensis به طور کامل به میزان رطوبت موجود در اعماق خاک وابسته است، به گونه­ ای که خشکی لایه­ های زیرین خاک، موجب توقف رشد ریشه در اعماق گردیده و گیاه با سازگاری به مقدار آب موجود در لایه­ های سطحی خاک، میزان رشد رویشی خود را مدیریت می­نماید.

کلیدواژه ها

Eucalyptus camaldulensis, کم آبیاری, لایسیمتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.