ارزیابی وضعیت پراکنش صنوبرکاری های استان اردبیل

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-7-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس رستمی کیا

استاد یار پژوهش بخش تحقیقات جنگلها و مراتع،مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل،سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج

خسرو میرآخورلو

مربی پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محسن کلاگری

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

رضا طلائی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

بایرامعلی بیرامی

پژوهشگر، بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

چکیده

کمبود منابع چوبی و بحران تخریب و نابودی جنگل های باقی مانده در کشور از یک طرف و عدم توان واردات چوب و فرآورده های آن به کشور از طرف دیگر، اهمیت تامین چوب را برای کشور دو چندان نموده است. نبود اطلاعات بهنگام از وضعیت موجود (سطح و پراکنش) صنوبرکاری های استان اردبیل یکی از مشکلات اصلی مدیران بخش تولید چوب برای برنامه ریزی و مدیریت تامین چوب است. در این زمینه تهیه نقشه پراکنش و تعیین سطح زراعت چوب صنوبر می تواند در ارزیابی وضعیت صنوبرکاری ها و نیز مسائل مربوط به کشت و توسعه زراعت چوب در سطح منطقه، به برنامه ریزان استان کمک کند. برای این منظور، از داده های چند زمانه ماهواره سنتینل-۲ (Sentinel-۲) در دوره رویش صنوبر استفاده شد. بعد از انجام مراحل پردازش، تفسیر، تجزیه و تحلیل داده ها، تهیه مدل براساس سری زمانی داده ها و تست آن در مناطق پایلوت با اطلاعات مربوط به برداشت های میدانی، نقشه محدوده های صنوبر کاری موجود در استان استخراج شد. نتایج نشان داد صنوبرکاری های استان معادل ۱۰۷۴ هکتار است که براساس نقشه پراکنش، بیشتر قطعات صنوبرکاری در شهرستان های مشگین شهر، اردبیل و خلخال قرار دارد. بیشتر قطعات صنوبرکاری کمتراز ۵/۰ هکتار به صورت نواری یا خطی در حاشیه باغ ها و نهرهای انتقال آب به مزارع کشت شده اند که علاوه بر تولید چوب، بادشکن و حصار باغ نیز هستند. یافته های این پژوهش می تواند اطلاعات پایه و مبنایی باارزش برای استفاده در پایش سطح صنوبرکاری ها، برنامه ریزی و تصمیم گیری های مدیریتی در رابطه با توسعه زراعت چوب در استان باشد.

کلیدواژه ها

استان اردبیل, داده های ماهواره ای, صنوبر, نقشه پراکنش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.