منطقه حفاظت شده ساریگل؛ زیستگاه ارزشمند گونه های گیاهی و جانوری در استان خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-6-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا کمالی

Assistant Prof., Rangeland Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.

احمد صادقی پور

Assistant Prof., Desert studies faculty, Semnan university, Semnan, Iran

پریسا پناهی

Associate Professor, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.

لیلا کریمی

Ph.D. of Silviculture and Forest Ecology, Faculty of Engineering, University of Bojnurd, Iran.

مهشید سوری

Assistant Prof., Rangeland Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

چکیده

منطقه حفاظت شده ساریگل با مساحت ۲۰۰۰۰ هکتار در شرق شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی واقع شده است. این منطقه در بیستم شهریورماه سال ۱۳۵۳، با عنوان منطقه حفاظت شده "شاه جهان" به طور رسمی تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت. ساریگل با دارا بودن زیستگاه های متنوع در بخش های مرتفع و سرد، تپه ماهورهای معتدل، مناطق جلگه ای و دشتی با اقلیم گرم تر، دارای تنوع قابل توجهی از گونه های گیاهی و جانوری است. در این منطقه، ۴۷۲ گونه گیاهی متعلق به ۲۹۲ جنس از ۷۰ خانواده به همراه بیش از ۱۰۰ گونه جانوری شناسایی شده است. بخش وسیعی از منطقه حفاظت شده ساریگل از رویشگاه های جنگلی مرتفع با گونه غالب ارس تشکیل شده که در زیراشکوب آن مراتع کوهستانی و ییلاقی قرار دارند. پوشش گیاهی منطقه را گیاهان یک ساله پهن برگ، گرامینه ها، گیاهان چندساله، بوته ای و بالشتکی تشکیل می دهند. درمنه گیاه غالب منطقه است که در دو نوع درمنه دشتی در مناطق دشتی و درمنه کوهی در قسمت های کوهستانی رویش دارد. باریجه نیز از دیگر گونه های بسیار باارزش این منطقه است. ساریگل به دلیل دارا بودن شرایط کوهستانی و وفور منابع آبی و تنوع گیاهی یکی از زیستگاه های بااهمیت حیات وحش و همچنین پرندگان در استان خراسان شمالی محسوب می شود. هجوم افراد سودجو برای برداشت غیرمجاز از معدن سرب و روی آل بلاغ در این منطقه، کشاورزی غیرمجاز و غیراصولی و چرای بی رویه دام از مهم ترین تهدیدهای پوشش گیاهی و جانوری منطقه و کاهش تنوع زیستی آن به شمار می-روند.

کلیدواژه ها

Biodiversity, North Khorasan, protected area, Sarigol

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.