تیره اسفناجیان (Chenopodiaceae) در ایران، مقاوم در زیستگاههای سخت و شکننده

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 5، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-5-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی اسدی

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

بر اساس برآوردهای مختلف، سطحی معادل ۲۰ تا ۶۰ درصد مساحت کشور را مناطق بیابانی اشغال نموده است. در شرایط بیابانی تعداد محدودی از گیاهان هستند که توان زیست را دارند. در این مناطق اراضی شور، تپه های شنی و خاکهای فقیر گچی یا مارنی (بدلندها) قرار گرفته اند که شرایط بسیار حادتری دارند و تعداد بسیار معدودی از گیاهان قابلیت رشد روی آنها را دارند. تعدادی از گیاهان تیره اسفناجیان (Chenopodiaceae) (گاهی در تیره دیگری به نام Amaranthaceae ادغام شده)، توان زیست در این نوع از رویشگاه ها را دارند. گیاهان این تیره در دنیا حدود ۱۰۰ جنس و ۱۶۰۰ گونه دارند و در ایران تعداد جنسهای آن به ۴۰ و تعداد گونه ها و واحدهای تحت گونه آن به ۱۸۴ می رسد. تعداد ۲/۶۵ درصد آرایه های این تیره در ناحیه ایرانی تورانی، ۶/۷ درصد در ناحیه صحرائی سندی، ۲/۲ درصد در در ناحیه اروپائی سیبریائی، ۶/۱۳ در صد مشترک ایرانی تورانی-صحرائی سندی، ۳/۴ در صد مشترک ایرانی تورانی-اروپائی سیبریائی و ۱/۷ در صد در هر ۳ ناحیه شناخته شده درایران انتشار دارند. در مجموع ۹۶ در صد آرایه های تیره انحصاری ایرانی تورانی و یا مشترک با یکی از نواحی دیگر رویشی ایران می باشند. تعداد ۱۶ آرایه این تیره جزو عناصر انحصاری (endemic) ایران اند. گونه سگ لیسه (Hlocnemum strobilaceum) جزو گونه هائی است که در شوره زارهای اغلب مناطق کشور دیده می شود و بیشترین نزدیکی را با مرکز شوری پیدا می نماید. فهرست ۴۳ گونه اراضی شور ذکر می شود. تاغ یکی از مقاوم ترین گونه های گیاهی ایران به شرایط خشک تپه های شنی است. تعداد ۱۸ گونه مربوط به تپه های شنی و ۱۶ گونه مربوط به خاکهای فقیر گچی مارنی ذکر می شود. احتمالا گونه Bienertia cycloptera در هامون جازموریان یکی از آبدار ترین گیاهان ایران است. چغندر (Beta vulgaris)، اسفناج (Spinacia oleracea) و جارو (Kochia scoparia) که به طور مستقیم مصرف دارند، متعلق به تیره Chenopodiaceae هستند.

کلیدواژه ها

گیاه مقاوم, شورزی, تپه های شنی, بیابان, هزاردره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.