نتایج حاصل از فاز اول پایش مراتع کشور و چگونگی استفاده از اطلاعات به دست آمده در مدیریت مراتع

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IRNAT-8-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد رحمانی

Associate Prof., Research Institute of Forests and Rangeland, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran.

محمد فیاض

Assistant Prof., Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

علیرضا افتخاری

Assistant Professor, Rangeland Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands.

جواد معتمدی

Associate Professor, Rangeland Research Division, Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran.

چکیده

در این گفت وگو نتایج حاصل از فاز اول پایش مراتع کشور، که در ۵ سال گذشته انجام شده است، بررسی خواهد شد. ۵۲درصد از سرزمین ایران شامل مراتع است، داشتن اطلاعات و آمار صحیح و به روز از چگونگی وضعیت مراتع برای مدیریت بهینه آنها لازم است. بررسی چگونگی تغییرات اکوسیستم های مرتعی با کسب اطلاعات دقیق سالانه و پایش آنها ممکن است. به همین دلیل موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در برنامه راهبردی خود تصمیم به پایش این اکوسیستم های مهم گرفت، فاز اول این طرح که ۵ سال به طول انجامید به پایان رسید و فاز دوم آن شروع شده است. در این گفت وگو از حضور آقایان مهندس محمد فیاض، دکتر علیرضا افتخاری و دکتر جواد معتمدی بهره برده و با ایشان گفت وگو شد. طبیعت ایرانآقای مهندس فیاض، جناب عالی در شورای راهبردی موسسه حضور داشتید و از ابتدا در جریان برنامه پایش مراتع کشور بودید. لطفا در مورد چگونگی ورود به موضوع پایش و شروع این طرح وسیع در کشور توضیحات اولیه را مطرح بفرمایید. آقای مهندس محمد فیاض (عضو هیئت علمی بخش تحقیقات مرتع و مشاور رئیس موسسه) همان طور که مستحضر هستید، گروه راهبردی- مشورتی با هدف بررسی مسائل و مشکلات مربوط به منابع طبیعی و ارائه راهبرد برای برون رفت از تنگناهای محیط های طبیعی در سال ۱۳۹۲ در موسسه تشکیل شد. براساس بحث های انجام شده در گروه راهبردی-مشورتی، ۵ چالش (۱. بحران آب، ۲. تغییر اقلیم، ۳. ریزگرد یا به تعبیری گرد و غبار، ۴. تغییر کاربری اراضی و ۵. زوال اکوسیستم های طبیعی) مشخص شد و بر پایه این چالش ها، ۴ برنامه و اقدام لازم با هدف رفع و برون رفت از آنها تعریف شد. این برنامه ها عبارتند از: ۱. شناخت، ۲. احیا و توسعه، ۳. مدیریت پایدار و ۴. افزایش بهره وری و ایجاد ارزش افزوده.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.