تاثیر روشهای مقابله با تنش بر فشار شغلی کارکنان پرستاری در مراکز آموزشی – درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-5-4_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین میرزایی

آموزش و پرورش خراسان شمالی، بجنورد، ایران

میترا هاشمی

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران

افسانه گرشاد

دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران

ابوالفضل بخشی پور

دانشگاه ازاد اسلامی واحد بجنورد، بجنورد، ایران

چکیده

چکیده زمینه و هدف: پرستاران به عنوان عضو اصلی تیم مراقبتی – درمانی نقش مهمی در بهبود و ارتقاء سلامت جامعه ایفا می کنند. تنیدیگی جزء شناخته شده ای در پرستاری است. در صورت مواجه با عوامل تنش زا استفاده از شیوه های سازگاری ضرورت پیدا می کند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر روشهای مقابله با تنش بر فشار شغلی کارکنان پرستاری در مراکز آموزشی – درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی صورت گرفت. مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی است، ۱۵۴ پرستار شاغل در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند صورت گرفت ، ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ای مشتمل بر سه بخش: مشخصات فردی – شغلی، فشار شغلی و روشهای مقابله با تنش . پرسشنامه فشار شغلی پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته است که برگرفته از پرسشنامه استرس شغلی کوپرز، سلیمی (۱۳۷۶) واشتاینمنز. پرسش نامه روشهای مقابله با تنش لازاروس و فولکمن بود. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار ۱۵ SPSS و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه، تی مستقل و تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام انجام شد. یافته ها: این مطالعه نشان داد میزان فشار شغلی ۴۵ نفر (۲/۲۹ درصد) افراد مورد مطالعه در حد کم بود، ۰۰۱/۰P< . از میان روشهای مقابله با تنش، روش جستجوی حمایت اجتماعی روش غالب بود، فشار شغلی با ماهیت شغلی، مکانیزم رویارویی با فرار و اجتناب، همبستگی منفی معنی داری داشت ۰۰۱/۰P< . از بین روش های مقابله با تنش، سه مکانیزم جستجوی حمایت اجتماعی ۰۰۱/۰P< ، رویارویی ۰۰۱/۰ P< و خویشتن داری ۰۰۳/۰= Pعامل پیش بینی کننده فشار شغلی بودند. نتیجه گیری: یافته های این پژوهش می تواند زمینه ای برای طراحی برنامه هایی جهت کاهش عوامل تنش زا و افزایش سازگاری پرستاران فراهم سازد. همچنین انگیزه ای برای انجام مطالعات دیگر در حیطه های مختلف پرستاری و شناخت مسائل و مشکلات پرستاران باشند.

کلیدواژه ها

Key words: coping strategies, job stresses, nursing staff, training-treatment organizations., واژه های کلیدی: روش های مقابله با تنش, فشار شغلی, پرسنل پرستاری, مراکز آموزشی درمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.