آیا کمبود مصرف آب علت اصلی سنگهای ادراری در برخی از مناطق ایران با ذخایر آبهای سنگین می باشد؟

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 5، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-5-5_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله رازی

بیمارستان امام علی(ع) دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران

آرمان بهراد

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران

چکیده

چکیده زمینه و هدف: آب سنگین به عنوان یک ریسک فاکتور مهم جهت ایجاد سنگهای ادراری در مناطقی از ایران که دارای آب سنگین می باشد، مطرح شده است. هدف از مطالعه تشخیص علت اصلی سنگ سازی در ناحیه شاهرود که دارای ذخایر آب سنگین می باشد است. مواد و روش کار: علت سنگ سازی در یکصد بیمار مراجعه کننده با سنگهای ادراری در شهرستان شاهرود مورد مطالعه قرار گرفت. از کلیه بیماران شرح حال و معاینه لازم بعمل آمد و آزمایش جنس سنگ، آزمایش خون از نظر کامل خون، کراتینین، کلسیم، فسفات، اورات و نیز آزمایش ساده ادرار با دقت بر عفونت،PH ، کریستال و سیستئین به عمل آمد. در افراد با سابقه خانوادگی سنگ، سابقه سنگ قبلی و سنگ های متعدد، آزمایش ادرار ۲۴ ساعته از نظر فاکتورهای خطر سنگ سازی انجام شد یافته ها: مصرف کم آب که با حجم ادرار ۲۴ ساعته کمتر از ۲ لیتر تعریف می شد، در ۸۱ بیمار (۸۱%) ملاحظه گردید. سطح پایین سیترات در ۳۲ بیمار (۳۲%) وجود داشت. در ۱۱ بیمار (۱۱%) سایر علل سنگ سازی از جمله هیپرکلسیوی مشاهده گردید. نتیجه گیری: مصرف کم آب و سطح پائین سیترات علل اصلی سنگ سازی در منطقه شاهرود می باشند. آب سنگین و هیپرکلسیوری ناشی از آن نقش قابل توجهی در این میان ندارد.

کلیدواژه ها

Key Words:Heavy Water, urinary stone, citrate, hypercalciuria, واژه های کلیدی: آب سنگین, سنگهای ادراری, سیترات, هیپرکلسیوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.