رابطه بین طرحواره های هیجانی با میزان اضطراب وافسردگی و سبک ها ی مقابله با استرس در بیماران کرونری قلب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 5، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-5-5_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین بیاضی

گروه روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام،تربت جام،ایران

زکیه گوهری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تربت جام، تربت جام،ایران

سید کاوه حجت

،مرکز تحقیقات اعتیاد وعلوم رفتاری ، بجنورد ،ایران

آرمان بهراد

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد ،ایران

چکیده

چکیده زمینه و هدف: ارتباط استرس و بیماری کرونری قلب در چنین مطالعه نشان داده شده است. طرحواره ها از دوران کودکی به تدریج شکل گرفته و باور ها و شناخت فرد در آینده را تشکیل می دهند. هدف از این پژوهش تعیین رابطه طرح واره های هیجانی با اضطراب، افسردگی و سبک های مقابله با استرس در بیماران کرونری قلب می باشد. مواد و روش کار: به این منظور ۱۰۰ نفر از بیماران بستری در بخش قلب بیمارستان امام رضا (ع) شهرستان بجنورد که تشخیص بیماری کرونری قلب را داشتند انتخاب و مقیاس طرحوارهای هیجانی لیهی LESS (Leahy Emotional Schemas scale)، پرسشنامه مقابله با شرایط پراسترس-فرم کوتاه CISS)) و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی(HADS)- برای انها تکمیل شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که بین طرحواره هیجانی عقلانی با سبک مقابله مساله مدار همبستگی مثبت و معنی دار (۰۵/۰,P< ۲۱۵/۰ R= ) و بین طرحواره هیجانی سرزنش با سبک مقابله مساله مدار همبستگی منفی و معنی داری (۰۵/۰,P< ۲۱۹/۰ R=- ) وجود دارد اما هیچکدام از طرحواره های هیجانی سبک مقابله مساله مدار را پیش بینی نمی کنند(۱۵۹/۰= (R۲ . بررسی ابعاد مختلف طرح واره های هیجانی نشان داد که مولفه ارزش های بالاتر، پیش بینی کننده معکوس روش مقابله هیجان مدار(۲۷۱/۰= R۲) و مولفه عقلانی بودن، پیش بینی کننده معکوس روش مقابله اجتناب مدار(۲۹۱/۰= R۲) و مولفه نشخوار فکری، پیش بینی کننده اضطراب (۴۷/۰= R۲ ) و مولفه کرختی، پیش بینی کننده افسردگی بود (۴۸۴/۰= R۲). نتیجه گیری: نتیجه این پژوهش ضرورت توجه به مفهوم طرحواره های هیجانی در بیماران کرونری قلب به خصوص در زمینه درمان و بازتوانی این بیماران را روشن می سازد.

کلیدواژه ها

Key words: emotional schemas, coping stress styles, anxiety, depression, coronary artery disease, واژه های کلیدی: طرحواره های هیجانی, راهبردهای مقابله با استرس, اضطراب, افسردگی, بیماری کرونری قلب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.