بررسی ملکولی ژنهای حدت stx۱,stx۲ در باکتری اشریشیاکلی جداشده از نمونه های اسهال و تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-8-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف رمضانی

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه

مهدی پرویز

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه

سعید خلج زاده

دانشگاه آزاد اسلامی ساوه

چکیده

زمینه و هدف: پاتوتایپهای مختلف اشریشیاکلی، از جمله EHEC (Enterohemorragic Escherichia coli) عامل ایجاد بیماریهای روده­ای و خارج روده­ای می­باشند. اشریشیاکلی شیگا توکسین (STEC)، به همراه سویه­هایEHEC به عنوان شایع ترین عامل ایجاد کننده اسهال در کشورهای توسعه یافته شناخته می­شوند. هدف از این مطالعه، بررسی ژنهای حدت در باکتری اشریشیاکلی به روشMultiplex- PCR  جداشده از نمونه­های اسهال و تعیین میزان مقاومت آنتی­بیوتیکی این نمونه­ها می­باشد. مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی – مقطعی، پس از جمع­آوری ۱۰۰ نمونه­ اسهال انسانی از مراکز درمانی سرپایی شهر تهران، آزمایش­های کشت میکروبی و بیوشیمیایی انجام و ۵۵ سویه باکتری اشریشیاکلی جداسازی و همزمان DNA جدایه­ها استخراج گردید. آزمون­ حساسیت آنتی­بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن و E-test بر اساس دستورالعمل CLSI با آنتی­بیوتیک­هایی از گروه­های مختلف انجام شد. داده­های آماری با SPSS۱۹ و با استفاده از آزمون­های آماری توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته­ها: اکثر اشریشیاکلی جدا شده نسبت به آنتی­بیوتیکهای اریترومایسین (۱۰۰%) و آمپی سیلین (۹۴%) مقاوم و نسبت به نیتروفورانتوئین (۹۶%) و آمیکاسین (۱۰۰%) حساس بودند. در آزمون E-Test بیشترین مقاومت نسبت به آنتی­بیوتیک اریترومایسین (۱۰۰%) و بیشترین حساسیت به آنتی­بیوتیکهای جنتامایسین و آمیکاسین (۱۰۰%) مشاهده شد. بر طبق نتایج آزمون ملکولی از مجموع ۵۵ نمونه انسانی، ۱۲ نمونه (۸/۲۱%) واجد ژنStx۲  و ۴ نمونه (۲/۷%) حاوی ژن Stx۱  هستند. نتیجه گیری: نتایج بدست آمده در این مطالعه در مقایسه با سایر مطالعات نشان داد که سن افراد، نوع نمونه، محل جغرافیایی، نوع رژیم غذایی، وضعیت بهداشت فردی، فصول سال، در روش­های شناسایی و جداسازی باکتری نقش دارند. واژه­های کلیدی: اشریشیاکلی، STEC، ژن­های حدت

کلیدواژه ها

Escherichia coli, STEC, virulence genes, اشریشیاکلی, STEC, ژن های حدت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.