سطح لیپیدهای سرمی در نوجوانان و ارتباط آن با نوع اسیدهای چرب دریافتی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-8-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سحر محسنی تکلو

دانشگاه علوم پزشکی بم

فیروزه حسینی اصفهانی۲

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی

پروین میرمیران

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی

فریدون عزیزی

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی

چکیده

زمینه و هدف: میزان و نوع اسیدهای چرب دریافتی در دوران نوجوانی یکی از عوامل موثر بر دیس لیپیدمی در دوران بزرگسالی است. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان غلظت لیپیدها و لیپوپروتئین های سرمی در نوجوانان تهرانی و ارتباط آن با میزان و نوع چربی های دریافتی بود. مواد و روش کار: در این مطالعه مقطعی ۷۱۷ نوجوان ۱۰ تا ۱۹ ساله از مرحله چهارم مطالعه قند و لیپید تهران شرکت داده شدند. دریافت های معمول غذایی با استفاده از پرسشنامه روا و پایای بسامد مصرف خوراک ارزیابی گردید. به منظور اندازگیری غلظت لیپیدهای سرمی از تمامی شرکت کنندگان در حالت ناشتا یک نمونه خون سیاهرگی اخذ گردید. یافته ها: غلظت تری گلیسرید سرمی بطور معنی داری در پسران بالاتر از دختران بود (۵/۹۰ در برابر ۰/۷۹ میلی گرم در دسی لیتر، ۰۰۵/۰=P). پس از تعدیل اثر متغیر سن، در پسران و دختران با افزایش دریافت اسیدهای چرب پوفا در چارک ها غلظت تری گلیسرید سرمی بطور معنی داری کاهش یافت (به ترتیب۰/۶ و ۲/۲۳ میلی گرم در دسی لیتر، ۰۵/۰> P). همچنین در پسران با افزایش دریافت اسیدهای چرب پوفا و در دختران با کاهش دریافت اسیدهای چرب اشباع افزایش معنی داری در غلظت سرمی HDL-C (به ترتیب ۰/۴ و ۴/۳ میلی گرم در دسی لیتر، ۰۵/۰> P) مشاهده گردید. سایر اجزای پروفایل لیپیدی سرم در دختران و پسران با درصد انرژی دریافتی از کل چربی و انواع اسیدهای چرب رابطه معنی داری را نشان ندادند. نتیجه گیری: به نظر می رسد که درصد انرژی دریافتی از انواع اسیدهای چرب و کل چربی مهمترین عامل موثر بر سطح لیپیدها و لیپوپروتئین های سرمی نیست و نقش سایر عوامل نیز باید مورد ارزیابی قرار گیرد. واژه های کلیدی: پروفایل لیپیدی، چربی رژیم غذایی، کلسترول، اسیدهای چرب

کلیدواژه ها

lipid profile, fat, cholesterol, fatty acids, پروفایل لیپیدی, چربی رژیم غذایی, کلسترول, اسیدهای چرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.