مقایسه تاثیر تجویز تک دوز با دوبار در روز رانیتیدین در بهبودی دل درد و تهوع صبحگاهی کودکان مراجعه کننده به درمانگاه گوارش بیمارستان کودکان طالقانی گرگان در سال۹۵

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-11-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری نصیری

Neonatal and Children’s Health Research Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

محمد سبحانی شهمیرزادی

Associate Professor, Pediatric Gastroenterologist, Neonatal and Children’s Health Research Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran

چکیده

مقدمه: دل درد و سوء هاضمه صبحگاهی، مشکلی مزمن و شایع در کودکان میباشد که در سنین مدرسه و دوران تحصیل به کرات مشاهده میشود. با توجه به شیوع نسبتا فراوان دل درد و تهوع صبحگاهی و تاثیر آن در مراجعات مکرر به پزشکان متعدد و اختلال در فعالیتهای کودک این مطالعه با هدف بررسی مقایسه اثر داروی رانیتیدین به صورت تک دوز قبل از خواب و دوبار در روز در بهبودی تهوع و دل درد صبحگاهی کودکان طراحی گردید. روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، نمونههای پژوهش از میان تمامی کودکان ۹ تا ۹۱ سالهای که با شکایت تهوع و دل درد صبحگاهی بیش از دو هفته توسط والدین مراجعه نمودهاند، انتخاب شدند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله شامل گروه یک )تحت درمان با رانیتیدین تک دوز( و گروه دو )رانیتیدین دو بار در روز( تقسیم شدند. دادههای حاصل با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-۱۸ و با آزمون کای دو مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. یافته ها: ۱۵۰ کودک با شکایت تهوع و دل درد صبحگاهی مراجعه کردند. از این تعداد ۲۹ نفر با شکایت تهوع صبحگاهی، ۹۳ نفر دلدرد صبحگاهی و ۲۸ نفر با هر دو مشکل مراجعه کردند. از افرادی که با شکایت تهوع و دلدرد , درمان به صورت تک دوز دریافت کرده بودند, در ۷/۷۰ % از آنها علایم کاهش و در ۳/۲۹ % بصورت کامل بهبود یافت، همچنین در گروه دریافت کنندگان دارو بصورت دوبار در روز  ۱۰۰% افراد به بهبودی کامل دست یافتند. بررسی ها نشان داد که هرچه طول دوره بیماری قبل درمان بیشتر باشد پاسخ به درمان کمتر خواهد بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه تاکید بر استفاده دو بار در روز رانیتیدین به جای تک دوز دارد. سن، طول دوره بیماری و وجود علائم همراه هم باید حین درمان کودک مد نظر باشد. با توجه به شیوع دلدرد صبحگاهی و تهاجمی بودن آندوسکوپی, روش انتخابی درمانبا رانیتیدین و مشاهده پاسخ به درمان روش قابل قبولی در برخورد اولیه با این مشکل شایع میباشد.

کلیدواژه ها

Ranitidine, Nausea, Abdominal Pain, Children, رانیتیدین, تهوع, دل درد, کودکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.