ارزیابی نوع و میزان جهش در ژن KRAS بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-9-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه تیموری

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج

محمود تولایی

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج

علی زارعی محمودآبادی

دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج

سمیه چاووشی

داشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد

حمید راشدی

دانشگاه تهران

چکیده

زمینه و هدف: سرطان کلورکتال یکی از رایج ترین انواع سرطان شناخته شده در دنیا و ایران بوده و درصد مرگ و میر زیادی دارد در بین تمام ژن هایی که در مسیر سرطان زایی کولون، جهش می یابند ژن KRAS دارای اهمیت تشخیصی بالایی است. اغلب جهش های KRAS موثر در بروز سرطان در کدون های ۱۲ و ۱۳ رخ می دهد. بنابراین بررسی نوع و میزان جهش این ژن در بیماران مبتلا به سرطان کلورکتال از نظر انتخاب پروتکل درمانی مناسب  اهمیت زیادی دارد. مواد و روش کار: نمونه بافت و سرم ۳۵ بیمار مبتلا به سرطان کلورکتال دارای شرایط ورود به مطالعه تهیه و DNA آنها استخراج گردید. سپس پرایمر های کدون های ۱۲ و ۱۳ ژن KRAS طراحی و سنتز شد و از تکنیک qPCR به عنوان تکنیک مورد نظر برای تعیین محل و نوع موتاسیون های ژن KRAS استفاده شد. به کمک نرم افزار۲۰ SPSS، آنالیز آماری صورت گرفت و مقادیر p کوچکتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: تحلیل آماری صورت گرفته در این مطالعه میزان شیوع موتاسیون ژن KRAS ۱/۳۷ % بدست آمد. میزان موتاسیون در کدون های ۱۲ و ۱۳ به ترتیب ۲/۶۹ % و ۸/۳۰ % بدست آمد. احتمال وجود جهش در ژن KRAS در بیماران مبتلا به سرطان کلورکتال با درجه بدخیمی بالا  نسبت به درجه بدخیمی پایین ۱۴/۱ برابر بیشتر می باشد. نتیجه گیری: آنالیز موتاسیون KRAS یک وسیله تشخیصی مناسب برای این سرطان بوده و نتایج قابل توجهی در خصوص پیش آگهی درمان بدست می دهد. با توجه به سن شیوع بیماری در ایران، برنامه های غربالگری و پیش گیری و ارائه پروتکل های درمانی موثر بسیار مهم می باشد.

کلیدواژه ها

KRAS, colorectal cancer, Motations, qpcr, KRAS, سرطان کلورکتال, موتاسیون, qPCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.