ارتباط بین توده چربی و بدون چربی با تراکم مواد معدنی مهره های کمری در زنان یائسه فعال و غیر فعال

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-3-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شبانی

تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه بجنورد، ایران

محمدرضا رمضانپور

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، ایران

سمیرا مقیمی

کارشناس ارشد تربیت بدنی

چکیده

چکیده زمینه و هدف: تحقیقات نشان می دهند که بین وزن بدن که متشکل از توده چربی و بدون چربی است و تراکم مواد معدنی استخوان ارتباط وجود دارد. هدف از تحقیق حاضر، تعیین ارتباط بین توده چربی و توده بدون چربی با تراکم مواد معدنی مهره های کمری در زنان یائسه فعال و غیر فعال بود. مواد و روش کار: تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی بوده و نمونه آماری آن مرکب از ۱۲زن یائسه فعال و ۱۲ زن یائسه غیرفعال بود. گروه فعال به مدت حداقل ۳ سال، ۳ جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت پیاده روی منظم داشتند. گروه غیر فعال تجربه هیچ گونه فعالیت بدنی نداشته و از نظر سن و شروع یائسگی با گروه فعال همگن بودند. توده چربی، توده بدون چربی و تراکم مواد معدنی مهره های کمری آزمودنی ها با استفاده از دستگاه DEXA اندازه گیری و داده های جمع آوری شده به کمک نرم افزار SPSS۱۶ و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در سطح ۰۵/ ۰p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که در هر دو گروه زنان فعال و غیر فعال فقط بین توده بدون چربی و تراکم مواد معدنی مهره های کمری رابطه معنی داری (به ترتیب ۵۷/۰ r=و۷۶/۰r=) وجود دارد (به استثناء مهره دوم کمری در زنان غیر ورزشکار). نتیجه گیری: در زنان فعال و غیر فعال یائسه شده، توده بدون چربی می تواند به عنوان پیشگویی کننده قوی تراکم مواد معدنی مهره های کمری در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

Key words: fat body mass, lean body mass, mineral bone density, postmenopausal women, واژه های کلیدی: توده چربی, توده بدون چربی, تراکم مواد معدنی استخوان, زنان یائسه فعال و غیرفعال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.