مقایسه اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان فراشناخت بر نشاط ذهنی، بهزیستی روانشناختی و تاب آوری مادران کودکان فلج مغزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-12-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خرمی

Ph.D Student of General Psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran

سید حمید آتش پور

Associate Professor Department of Psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran

مژگان عارفی

Assistant Professor Department of Psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و فراشناخت درمانی بر بهزیستی روانشناختی، نشاط ذهنی و تاب آوری مادران کودکان فلج مغزی انجام شد. روش کار: نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده برگزیده به تعداد ۳۹ نفر و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش  ۱۳ نفر در گروه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و ۱۳ نفر در گروه درمان فراشناختی و یک گروه کنترل  ۱۳ نفر تقسیم شدند. در پیش آزمون از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف مقیاس تاب آوری کونر- دیویدسون، مقیاس نشاط ذهنی موقعیتی ریان و فریدریک استفاده شد. در مرحله ی بعد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و فراشناخت درمانی طی ۸ جلسه و یکبار در هفته به مدت دو ساعت بر روی گروههای آزمایش اجرا شد و گروه کنترل تحت هیچ مداخلهای قرار نگرفت. سپس پس آزمون برای هر سه گروه تکمیل گردید. نهایتا پس از دو ماه مجددا هر سه گروه مورد سنجش قرار گرفتند و دادههای لازم گردآوری و با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه درمان فراشناختی و شناخت درمانی بر مبتنیذهن آگاهی با گروه گواه در متغیرهای بهزیستی وانشناختی و نشاط ذهنی وجود دارد. ولی، در متغیر تاب آوری این تفاوت معنادار نبود. همچنین در مقایسه دو درمان ذهن آگاهی و فراشناخت بر متغیرهای پژوهش حاضر نتایج حاکی از عدم وجود تفاوت معنی دار بین دو گروه بود. نتیجه گیری: با عنایت به یافته های بدست آمده، به منظور افزایش سطح بهزیستی روانشناختی و نشاط ذهنی، مادران کودکان فلج مغزی باید مداخلات فراشناخت درمانی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی توجه بیشتری مبذول گردد.

کلیدواژه ها

Mothers of Cerebral Palsy, Meta-Cognitive Therapy, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Psychological Well-Being, Mental Vitality, Resilience, مادران کودکان فلج مغزی, درمان فراشناخت, شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی, بهزیستی روانشناختی, نشاط ذهنی, تاب آوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.