تحلیل و بررسی راه حل الهیات پویشی در برون رفت از تعارض بین علم و دین (با تاکید بر اندیشه های گریفین)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله ادیان و عرفان، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRMT-50-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رستم شامحمدی

استادیار گروه ادیان و عرفان دانشگاه سمنان

چکیده

مقاله حاضر بر آن است تا راهکار الهیات پویشی را برای رفع تعارض موجود میان علم و دین که عبارت است از طبیعت­گرایی حداقلی و بر سه مولفه همه در ­خدا انگاری، نظریه دریافت و اصالت تجربه فراگیر تکیه دارد، ارائه نماید؛ راهکاری که به­رغم مزایایش، با پاره­ای از اشکالات روبه­روست که از آن جمله می­توان به موارد زیر اشاره نمود: پیچیده­تر کردن رابطه خدا و جهان، علم و دین را در عرض هم قرار دادن، نفی هر گونه ماوراء­الطبیعه­گرایی و حداقلی شدن نقش خدا در جهان و ... . چنین اشکالاتی حاکی از این است که مقبولیت چنین راهکاری به­­ویژه از سوی پیروان ادیان توحیدی با تردید روبه­رو می­شود. حال پرسش این است که آیا می­توان مدلی یافت که به جمع بین طبیعت­گرایی حداقلی (با تاکید بر جهان طبیعت به­مثابه پویش و تحول) و ماوراء الطبیعه­گرایی معتدل (با تاکید بر نقش و حضور فراگیر خدا در جهان) بینجامد که هم دغدغه اهل علم را تامین کند و هم دغدغه اهل دین؟ مقاله حاضر تلاش می کند تا نشان دهد که چنین مدلی را می­توان در چارچوب نظام جهان­شناسانه (به ویژه آموزه حرکت جوهری)، خداشناسانه (به­ویژه آموزه بسیطه­الحقیقه) و معرفت شناسانه (به­ویژه نفی اصالت حس) مبتنی بر حکمت متعالیه صدرایی یافت.

کلیدواژه ها

الهیات پویشی, تعارض علم و دین, حکمت متعالیه صدرایی, طبیعت گرایی حداکثری, طبیعت گرایی حداقلی, علم و دین, و ماوراء الطبیعه گرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.