دیدگاه عرفانی امام محمد غزالی و جلال الدین مولوی در باب رویت خداوند

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله ادیان و عرفان، دوره: 45، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRMT-45-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین محرمی

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

روش پژوهشی مقاله از نوع تحلیل محتواست. هدف مقاله مقایسه و بیان تمایز و تشابه دیدگاه غزالی و مولوی درباره­ی امکان رویت خداوند است. هر دو در مسلک کلامی، اشعری، و معتقد به رویت خداوند هستند، اما آنان درباره ی کیفیت، محل و ابزار رویت خداوند نگرش و تفسیر عرفانی هم دارند. دیدگاه کلامی غزالی غالب بر دیدگاه عرفانی او، اما دیدگاه عرفانی مولوی غالب بر دیدگاه کلامی اوست. غزالی بعد از بحث­های فراوان کلامی و عرفانی، سرانجام همانند اشاعره، خداوند را نه در دنیا، بلکه در آخرت و فقط برای مومنان باچشم سر قابل رویت می­داند، اما مولوی مقلد صرف کلام اشاعره نیست. او خداوند را در دنیا و آخرت با چشم دل قابل مشاهده، و چشم سر را همیشه از دیدن خداوند ناتوان می­داند. او چشم سر را از حواس مشترک میان انسان و حیوان می­داند که دیدن با آن، فضیلتی برای انسان به بار نمی­آورد، اما انسان حواس باطنی نیز دارد که مایه­ی کرامت انسانی است و رویت نیز با همان حواس باطنی ممکن خواهد بود.

کلیدواژه ها

رویت خداوند, عرفان, غزالی, مقایسه, مولوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.