استفاده از منحنی های هم اثر در بررسی اثرات اختلاط متری بوزین با هالوسولفورون و فلومیوکسازین در کنترل علف های هرز سیب زمینی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تولید و ژنتیک گیاهی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWR-4-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام صمدی کلخوران

دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

محمدتقی آل ابراهیم

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حمیدرضا محمددوست چمن آباد

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

جنز کارل استربیگ

استاد، گروه علوم محیطی و گیاهی، دانشگاه کپنهاگ، کپنهاگ، دانمارک

اکبر قویدل

دانشیار، گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

یکی از موثرترین روش­ها برای جلوگیری و به تاخیر انداختن بروز مقاومت به علف­کش­ها و  افزایش طیف کنترلی علف­های­هرز، اختلاط علف­کش­ها می­باشد. به منظور بررسی تاثیر اختلاط علف­کش­های متری­بوزین با هالوسولفورون و فلومیوکسازین، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در اردبیل در سال ۱۳۹۸ انجام شد. در اختلاط متری­بوزین با هالوسولفورون، علف­کش متری­بوزین با دزهای ۹۳/۱۰، ۸۷/۲۱، ۷۵/۴۳، ۵/۸۷، ۱۷۵، ۳۵۰ و ۷۰۰ گرم ماده موثره در هکتار و هالوسولفورون با دزهای ۷۸/۰، ۵۶۲/۱، ۱۲۵/۳، ۲۵/۶، ۵/۱۲، ۲۵ و ۵۰ گرم ماده موثره در هکتار در نسبت­های اختلاط (۰:۱۰۰)، (۲:۹۸)، (۷:۹۳)، (۱۸:۸۲) و (۱۰۰:۰) درصد در سه تکرار استفاده شد. در اختلاط متری­بوزین با فلومیوکسازین، علف­کش متری­بوزین با دزهای ۹۳/۱۰، ۸۷/۲۱، ۷۵/۴۳، ۵/۸۷، ۱۷۵، ۳۵۰ و ۷۰۰ گرم ماده موثره در هکتار و فلومیوکسازین با دزهای  ۹۷/۰، ۹۵/۱، ۹/۳، ۸۱/۷، ۶۲/۱۵، ۲۵/۳۱ و ۵/۶۲ گرم ماده موثره در هکتار در نسبت­های اختلاط (۰:۱۰۰)، (۳:۹۷)، (۸:۹۲)، (۲۱:۷۹) و (۱۰۰:۰) درصد در سه تکرار بکار برده شد. آزمایش در دو مرحله­ی پیش­رویشی (هفت روز پس از کاشت سیب­زمینی) و پس­رویشی (مرحله­ی سبز شدن ۷۵ درصد سیب­زمینی، ۳۵ روز پس از کاشت) مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر  ED۵۰و  ED۹۰نشان داد که نسبت اختلاط (۱۰۰:۰) درصد متری­بوزین با هالوسولفورون و متری­بوزین با فلومیوکسازین در مرحله­ی پیش­رویشی بیشترین تاثیر را در کاهش وزن خشک کل علف­های­هرز پیچک صحرایی و چسبک داشت. منحنی­های هم اثر نشان داد که بر همکنش اختلاط متری­بوزین با هالوسولفورون و متری­بوزین با فلومیوکسازین، با استفاده از مدل افزایش غلظت، بصورت همکاهی می­باشد.

کلیدواژه ها

اثر همکاهی, اختلاط علف کش, کنترل شیمیایی, لگ لجستیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.