مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر مسئولیت پذیری و خودکارآمدی زنان مطلقه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-25-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صبا هادیان

PhD Student, Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

ناهید هواسی سومار

Assistant Professor, Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

مرجان حسین زاده تقوایی

Assistant Professor, Department of Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

محمداسماعیل ابراهیمی

Assistant Professor, Department of Psychology, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

طاهره رنجبری پور

Assistant Professor, Department of Health Psychology, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran

چکیده

مقدمه: پدیده طلاق یکی از پیچیده ترین مشکلات زندگی زناشویی در تمام جوامع به شمار می رود و این پیچیدگی به دلیل نقش عوامل گوناگون در بروز این پدیده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر مسئولیت ­پذیری و خودکارآمدی در زنان مطلقه انجام شد. روش کار: پژوهش حاضر نیمه ­آزمایشی از نوع پیش آزمون_پس آزمون و پیگیری سه ماه، با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مطلقه شهر همدان که بین سال های ۱۴۰۱-۱۳۹۸ به دادگاه خانواده شهرستان همدان مراجعه کرده بودند که از میان آنها ۶۰ نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و سپس با جایگزینی تصادفی در ۳ گروه واقعیت درمانی ، پذیرش و تعهد و کنترل قرار داده شدند (هر گروه ۲۰ نفر). ابزار پژوهش شامل پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد Twohig (۲۰۰۶)، پروتکل واقعیت درمانی (۲۰۱۳) که هفته ای یکبار به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای برگزار شد و دو پرسشنامه مسئولیت پذیری Gough (۱۹۸۲) و خودکارآمدی عمومی Sherer و همکاران (۱۹۸۲) بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل کوواریانس چند متغیره و تحلیل واریانس با اندازه­ گیری مکرر با استفاده از نرم ­افزارSPSS-۲۵  انجام شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان دادند که هر دو روش درمانی باعث افزایش مسئولیت­ پذیری و خودکارآمدی این زنان شده اند. (۰/۰۰۱=P) به علاوه یافته­ها نشان می­دهند که درمان پذیرش و تعهد در افزایش خودکارآمدی موثرتر بوده است و واقعیت درمانی در افزایش مسئولیت پذیری موثرتر بوده است. نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش، می توان درمان پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی را برای افزایش مسئولیت پذیری و خودکارآمدی زنان مطلقه استفاده نمود. البته برای افزایش خودکارآمدی بهتر است درمان پذیرش و تعهد خط نخست درمان باشد. و برای مسئولیت­ پذیری واقعیت درمانی. بنابراین درمانگران و مشاوران می ­توانند برای افزایش مسئولیت ­پذیری و خودکارآمدی از این دو شیوه استفاده نمایند.

کلیدواژه ها

Acceptance and commitment therapy, Reality therapy, Responsibility, Self-efficacy, Divorced women, درمان پذیرش و تعهد, واقعیت درمانی, مسئولیت ­پذیری, خودکارآمدی, زنان مطلقه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.