نقد و بررسی نظریه سیو طی در باب تناسب سوره ها

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه سفینه، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_SAFINE-5-17_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین تاجری نسب

دکترای علوم قرآن و حدیث مدرس دانشکده اصول دین تهران

زهره اخوان مقدم

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث،دانشگاه امام صادق

چکیده

تناسب و ارتباط میان سوره ها قرآن،از جمله مباحثی است که دانشمندان علوم قرآنی مطرح و پیرامون آن بحث و بررسی کرده اند.سیوطی در کتاب تناسق الدرر،وجوه مختلف تناسب میان انتهای یک سوره با ابتدای سوره بعد را بیان کرده است. در بحث تناسب بین سوره ها،توجه به معنای دقیق واژه های«آیه»، «سوره»و«تناسب»ضروری است.براساس نظریهء دانشمندان علوم قرآنی اهل سنت،تناسب بین سوره ها محقق و امری عقلانی است و از موارد اعجاز قرآن شمرده می شود.در این مقاله،با اشاره به ضوابط و شرایط عقل پسند مناسبت بین سوره ها و بیان ابزار کشف این تناسب، به نقد و بررسی چهار وجه از وجوه تناسب سوره ها-که سیوطی در کتاب خود،آنها را به عنوان وجوه اصلی و قاعدهء کلی برای تناسب بین بسیاری از سوره های قرآن آورده-پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

آیه, اعجاز قرآن, سوره, سیوطی, جلال الدین, تناسق الدرر, تناسب سوره ها, ترتیب سوره ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.