بررسی استفاده از بیوماس صنوبر به منظور تولید علوفه

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-11-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن کلاگری

Research Institute of Forests and Rangelands Tehran, Iran

علیرضا مدیر رحمتی

Research Institute of Forests and Rangelands Tehran, Iran

فرهاد اسدی

Research Institute of Forests and Rangelands Tehran, Iran

رفعت قاسمی

Research Institute of Forests and Rangelands Tehran, Iran

چکیده

استفاده از درختان و درختچه ها به عنوان منبع غذایی در اکثر مناطق به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک و در طول فصل خشک سال مورد توجه می باشد. این بررسی در مورد هفت رقم صنوبر، سه کلن از دورگه های اروپا- امریکایی Populus X euramericana، دو کلن از گونه Populus deltoides و دو گونه بومی شامل تبریزی Populus nigra و پده Populus euphratica با هدف تامین علوفه مورد نیاز دام و به دنبال آن کاهش فشار دام بر عرصه مراتع کشور به اجرا درآمد. اندازه گیری تولید وزن تر برگ و شاخه های غیرخشبی در طی سه دوره برداشت و در سال نشان داد که از میان ارقام مختلف صنوبر کلن های P. e. ۵۶۱/۴۱,P.e. triplo و  missoriensis.P. d به ترتیب ۱۸/۰۲ ، ۱۷/۶۵ و ۱۶/۶۴ تن در هکتار بیشترین تولید را داشته اند و اختلاف معنی داری را در سطح ۵ درصد نشان می دهند. همچنین، نتایج حاصل از اندازه گیری صفات رویشی تعداد برگ، وزن برگ، وزن ساقه، تعداد جست ها، قطر ساقه اصلی و ارتفاع ساقه اصلی طی دو سال متوالی نشان داده است که کلن P. e. ۵۶۱/۴۱ با ۴۰۱ برگ ، ۲۹۳ گرم وزن برگ، ۱۸۰/۷ گرم وزن ساقه و ۲۴ جست در گروه اول قرار داشته است. از نظر درصد زنده مانی نیز ارقام ۴۲/۷۸ .P. n  و P. e. ۵۶۱/۴۱ به ترتیب با ۸۸ و ۸۵ درصد بیشترین زنده مانی را در طی دو سال و شش دوره برداشت داشته اند. استفاده از درختان و درختچه ها به عنوان منبع غذایی در اکثر مناطق به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک و در طول فصل خشک سال مورد توجه می باشد. این بررسی در مورد هفت رقم صنوبر، سه کلن از دورگه های اروپا- امریکایی Populus X euramericana، دو کلن از گونه Populus deltoides و دوگونه بومی شامل تبریزی Populus nigra و پده Populus euphratica با هدف تامین علوفه مورد نیاز دام و به دنبال آن کاهش فشار دام بر عرصه مراتع کشور به اجرا درآمد. اندازه گیری تولید وزن تر برگ و شاخه های غیرخشبی در طی سه دوره برداشت و در سال نشان داد که از میان ارقام مختلف صنوبر کلن های P. e. ۵۶۱/۴۱,P.e. triplo  و  missoriensis.P. d به ترتیب ۰۲/۱۸، ۶۵/۱۷ و ۶۴/۱۶ تن در هکتاربیشترین تولید را داشته اند و اختلاف معنی داری را در سطح ۵ درصد نشان می دهند. همچنین، نتایج حاصل از اندازه گیری صفات رویشی تعداد برگ، وزن برگ، وزن ساقه، تعداد جست ها، قطر ساقه اصلی و ارتفاع ساقه اصلی طی دو سال متوالی نشان داده است که کلن P. e. ۵۶۱/۴۱ با ۴۰۱ برگ، ۲۹۳ گرم وزن برگ، ۷/۱۸۰ گرم وزن ساقه و ۲۴ جست در گروه اول قرار داشته است. از نظر درصد زنده مانی نیز ارقام ۴۲/۷۸ .P. n و P. e. ۵۶۱/۴۱ به ترتیب با ۸۸ و ۸۵ درصد بیشترین زنده مانی را در طی دوسال و شش دوره برداشت داشته اند.

کلیدواژه ها

poplar؛ biomass production؛ annual utilization cycle, Growth parameters

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.