اثر سن پایه های مادری و یک سال نگهداری بذر در رویاندن بذر بارانک

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامبیز اسپهبدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران / دانشجوی دوره دکتری دانشگاه تربیت مدرس.

حسین میرزائی ندوشن

عضوهیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع.

مسعود طبری

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس

مسلم اکبری نیا

عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس.

یحیی دهقان شورکی

عضوهیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

چکیده

به منظور بررسی اثر سن پایه های مادری و تاثیر یک سال نگهداری بذر در انبار در رویاندن بذر بارانک در نهالستان، بذرهای ۴۰ پایه بارانک در جنگل های سنگده ساری (ارتفاع از سطح دریا ۱۷۰۰ الی ۲۳۰۰ متر) در سال ۱۳۷۹ جمع آوری شده و در دو سال متوالی (۱۳۷۹ و۱۳۸۰) در گلدان های پلاستیکی کاشته و گلدان ها در فضای نهالستان اوریملک چوب فریم واقع در ارتفاع ۱۵۵۰ متری از سطح دریا قرار داده شدند. جوانه زنی بذر و زنده مانی نونهال ها طی دو سال بعد از هر یک از زمان کاشت های ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ بررسی شد. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که اختلاف بین جوانه زنی سال اول بعد از هر یک از مراحل کاشت سالهای ۱۳۷۹و ۱۳۸۰ با هم در سطح (P< ۰.۰۱) معنی دار است. تفاوت مجموع جوانه زنی دو ساله بعد از کاشت و زنده مانی نونهال های حاصل از دو زمان کاشت ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ با هم در سطح (P< ۰.۰۱) معنی دار شد. مجموع تعداد بذرهای سبز شده از کاشت سال ۱۳۷۹، ۹/۲۲ درصد بیشتر از مجموع تعداد بذرهای جوانه زده از کاشت سال ۱۳۸۰ بود. مقدار کاهش جوانه زنی بین دو مرحله کاشت با افزایش قطر درختان و یا سن آنها رابطه مستقیم داشت به نحوی که کاهش جوانه زنی بذر درختان مسن بیشتر از درختان جوان بود. در هر یک از مراحل کاشت، بیشترین جوانه زنی در سال اول به بذرهای درختان میانسال واقع در طبقه قطری ۳۰ مربوط می شد. بنابراین چنانچه از درختانی با قطرهای ۲۶ الی۳۵ بذر تهیه شود، بیشترین مقدار جوانه زنی در سال اول رخ خواهد داد. به علاوه، در این طبقه قطری، یک سال نگهداری بذر در انبار، کمترین مقدار کاهش قوه نامیه را به همراه خواهد داد.

کلیدواژه ها

بارانک, نهالستان, قطر برابر سینه, رویاندن بذر, جوانه زنی, سال کاشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.