پیامدهای کینه توزی سازمانی پرستاران: یک مطالعه تحلیل محتوا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-13-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود خباز شیروان

Ph.D. Student in Organizational Behavior Management, Faculty of Management, Kharazmi University, Tehran, Iran

حسن رضا زین آبادی

Associate Professor Department of Educational Administration, Faculty of Management, Kharazmi University, Tehran, Iran

سعید جعفری نیا

Assistant Professor, Department of HRM, Faculty of Management, Kharazmi University, Tehran, Iran

اکبر حسن پور

Assistant Professor, Department of HRM, Faculty of Management, Kharazmi University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: کینه توزی از جمله رفتارهای انحرافی است که به طور مرتب در بین پرستاران اتفاق می افتد و هزینه های قابل توجهی در اثر این نوع رفتارها به بیمارستان ها تحمیل می شود. این پژوهش با هدف شناسایی پیامدهای کینه توزی در بین پرستاران بیمارستان های دولتی خراسان شمالی انجام شد. روش کار: این پژوهش، یک مطالعه ی کیفی از نوع تحلیل محتوا و با هدف کاربردی بود که داده های آن در سال ۱۳۹۸ با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی تا مرحله اشباع و مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند با ۱۸ نفر از سوپروایزرها، مدیران بخش ها و پرستاران با سابقه بیمارستان های دولتی خراسان شمالی جمع آوری گردید. در پژوهش حاضر برای اعتباربخشی از معیارهای قابلیت اعتماد لینکلن و گوبا استفاده شد و جهت رعایت ملاحظات اخلاقی، کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اخذ گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا کیفی هدایت شده گرانهیم و لاندمن انجام گرفت. یافته ها: پس از تجزیه و تحلیل مصاحبه ها تعداد ۳۴ کد معنی دار منحصر به فرد شناسایی، و در ۷ مفهوم یا عامل اصلی طبقه بندی شد. نتایج نشان داد که پیامدهای کینه توزی سازمانی عبارتند از: «آسیب پذیری زندگی کاری»، «کاهش اعتماد مردم به خدمات بیمارستانی»، «آسیب پذیری زندگی شخصی»، «کاهش کیفیت مراقبت از بیمار»، «کاهش وجدان کاری»، «خرابکاری و کارشکنی»، «آسیب مالی به سیستم». نتیجه گیری: در مجموع و باتوجه با یافته های این پژوهش می توان پیامدهای کینه توزی پرستاران را در چهار دسته پیامدهای زندگی شخصی، زندگی کاری (شغلی)، پیامدهای سازمانی و پیامدهای فراسازمانی قرار داد. این مسئله ضرورت مدیریت فردی، مدیریت سازمانی و مدیریت کلان نظام سلامت جهت کاهش اینگونه رفتارها را تصریح می کند.

کلیدواژه ها

Deviant Behaviors, Revenge, Nurse, Qualitative Study, Content Analysis, رفتار انحرافی؛ کینه توزی؛ پرستار؛ مطالعه کیفی؛ تحلیل محتوا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.