تاثیر طرح واره درمانی هیجانی بر شدت افسردگی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان بیماران مبتلابه اختلال افسردگی اساسی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-14-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو قاسم خانلو

Mental Health Expert, Deputy of Health, Faculty of Medical Sciences of Khoy, Iran

اکبر عطادخت

Assistante Professor, Departman of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences Mohaghegh Ardabil University , Ardabil, Iran

وحید صبری

Phd of Clinical Psychology Faculty of Medical Sciences of Khoy, Khoy, Iran

چکیده

مقدمه: اختلال افسردگی شایعرین اختلال روانپزشکی است که کاهش خلق و غمگینی از نشانه های بارز آن است که افراد از یکسری راهبردهایی برای تنظیم هیجان استفاده می کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرح واره درمانی هیجانی بر شدت افسردگی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان است. روش کار: پژوهش حاضر از نوع مطالعات تجربی با گروه کنترل با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون است. از میان بیماران مبتلابه اختلال افسردگی اساسی رجوع کننده به مراکز بهداشتی شهرستان خوی ۳۰ نفر انتخاب و به طور تصادفی و مساوی در دو گروه آزمایشی و کنترل گماشته شدند. گروه آزمایش در معرض ۹ جلسه درمانی یک ساعته قرار گرفتند و داده ها با استفاده از پرسشنامه بک (BDI-II) و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی –فرم کوتاه (CERQ-SF) در پیش آزمون و پس آزمون جمع آوری شدند و بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی بین دو گروه در میزان شدت افسردگی ۲۷/۱۶۱= F، راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجان ۹۳/۴۱=F و راهبردهای سازگار ۱۳/۳۱=F در سطح ۰۰۱/۰ تفاوت معناداری ایجاد کرده است. اندازه اثر طرحواره درمانی هیجانی برای شدت افسردگی ۸۶/۰، راهبردهای سازگار ۶۵/۰ و راهبردهای ناسازگار ۷۱/۰ به دست آمده است. نتیجه گیری: طرح واره درمانی هیجانی به عنوان درمانی نوظهور متمرکز بر هیجان می تواند به عنوان درمانی موثر و کارآ برای کاهش افسردگی و راهبردهای تنظیم هیجان به کار رود.

کلیدواژه ها

Depression, Cognitive Emotion Regulation Strategy, Emotional Schema Therapy, افسردگی, طرح واره درمانی هیجانی, راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.