بررسی ارتباط پلی مورفیسم C-۱۵۹T موجود در پروموتور ژن CD۱۴ در شدت بیماری در مبتلایان به کرونا ویروس ۲۰۱۹

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NKUMS-14-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 73
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو اکملی

MSc, Department of Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran

خدیجه شاهرخ آبادی

Assistant Professor, Department of Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran

حسین دهقانی

Assistant Professor, Department of Molecular Medicine, School of Medicine, Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

مقدمه: با توجه به اینکه پلی مورفیسم ها در بروز بیماری های تنفسی موثر شناخته شده اند، به نظر می رسد که این تغییرات ژنتیکی در گیرنده های ویروسی و میکروبی در بروز و پیشرفت بیماری موثر باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط پلی مورفیسم C-۱۵۹T موجود در پروموتور ژن CD۱۴ با شدت بیماری در مبتلایان به کروناویروس ۲۰۱۹، طی سال های ۱۴۰۰-۱۳۹۹ انجام شد. روش کار: نمونه ها از بین مراجعه کنندگان برای انجام تست PCR به صورت تصادفی و در دسترس انتخاب شدند و در ۵ گروه افراد سالم، مبتلایان سرپایی، مبتلایان بستری غیربدحال، مبتلایان بستری بدحال و فوتی بررسی شدند. از تمامی افراد ۳ میلی لیتر خون محیطی تهیه و DNA استخراج شد. سپس، با انجام PCR-RFLP، پلی مورفیسم C-۱۵۹T موجود در پروموتور ژن CD۱۴ مشخص شد. فراوانی ژنوتیپی نمونه ها از نظر هتروزیگوتی، هموزیگوتی و موتانت در پلی مورفیسم تعیین شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ با آزمون های آماری در سطح معناداری ۰۵/۰P< تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین پلی مورفیسم C-۱۵۹T در پروموتور ژن CD۱۴، پلی مورفیسم CT بود که در ۱۰۷ نفر (۵۱ درصد) مشاهده شد و در تمامی افرادPCR- و PCR+ به طور معناداری بیشتر از سایر پلی مورفیسم ها بود، اما در افراد فوت شده این تفاوت معنادار نبود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج که پلی مورفیسم C-۱۵۹T در ایجاد بیماری موثر است و همچنین رابطه معنادار بین ژنوتیپ TT و CT با کروناویروس، احتمال ایجاد بیماری در کریرهای آلل T بیشتر است. لذا، پیشنهاد می شود پلی مورفیسم CT موجود در پروموتور ژن CD۱۴ به عنوان یک پیش آگهی مهم در بیماری کروناویروس در نظر گرفته شود.

کلیدواژه ها

C-۱۵۹T polymorphism, CD۱۴ gene, Coronavirus, پلی مورفیسم C-۱۵۹T, ژن CD۱۴, کرونا ویروس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.