بررسی رابطه برخی از خصوصیات شیمیایی خاک با چند تیپ درختی جنگلهای زاگرس (مطالعه موردی مریوان)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-14-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیومرث محمدی سمانی

M.Sc Forestry Student, Faculty of Natural Resources, University of Mazandaran

حمید جلیلوند

Assistant Professor, Faculty of Natural Resources, University of Mazandaran.

علی صالحی

Assistant Professor, Faculty of Natural Resources, University of Guilan

مینا شهابی

Faculty of Agriculture, University of Guilan.

ایوب گلیج

M.Sc Forestry Student, Faculty of Natural Resources, University of Mazandaran.

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات شیمیایی خاک در ارتباط با چند تیپ پوشش جنگلی در زاگرس (جنگلهای مریوان) انجام گردید. جهت مطالعه، ابتدا نقشه تیپ بندی شده منطقه تهیه شد. منطقه دارای چهار تیپ برو (بلوط ایرانی)- زالزالک، برو-افرا، وی ول- برو و وی ول-بنه همراه گلابی بود. برای مطالعه خصوصیات شیمیایی خاک، در هر تیپ در ارتفاع و درصد شیب یکسان چهار پروفیل حفر گردید و در سه عمق ۲۵-۰، ۵۰-۲۵ و ۷۵-۵۰ سانتیمتری نمونه های خاکی برداشته شد و به آزمایشگاه منتقل شد. تجزیه واریانس داده های حاصل از آزمایشگاه درقالب طرح  بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد که در لایه اول همه تیپ ها کربن آلی بیش از سایر لایه ها بوده و تیپ برو- افرا دارای کمترین کربن آلی نسبت به سایر تیپ ها بود. اسیدیته در هر سه لایه در تیپ برو- افرا بیشتر از سایر تیپ ها بود که این ممکن است به علت بالا بودن مقدار آهک در آن تیپ نسبت به سایر تیپ ها باشد. ازت در تیپ های مختلف تفاوت معنی داری از خود نشان نداد و فسفر در تیپ برو- افرا از سایر تیپ ها کمتر است که علت آن را می توان به پایین بودن کربن آلی در این تیپ نسبت داد. در مورد پتاسیم نیز در همه تیپ ها هر چه به سمت عمق خاک می رویم مقدار آن کم می شود. در نهایت تیپ های مختلف از نظر خصوصیات شیمیایی خاک از هم متفاوت بوده و در تیپ هایی که مقدار کربن آلی (که به همان لاشبرگ بر می گردد) بیشتر بوده، خصوصیات خاک نیز مناسب تر بوده است.

کلیدواژه ها

Forest type, nitrogen, Organic carbon, Phosphorus, Potassium, soil

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.