بررسی سازگاری نهایی ۱۰ کلن صنوبر تاج بسته Populus nigra در استان کرمانشاه به منظور معرفی برترین آنها

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-14-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فتحعلی نوری

عضو هیات علمی مرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه

علیرضا مدیررحمتی

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

احمد همتی

اعضاء هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

به منظور انتخاب و معرفی کلن های برتر صنوبر (پوپولتوم مقایسه ای) آزمایشی با ۱۰ کلن صنوبر از گونه های Populus nigra که در خزانه سلکسیون برتری خود را نشان داده بودند در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار با فواصل کاشت ۳×۳ متر در دو ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و اسلام آبادغرب انجام گرفت. در طول دوره آزمایش مبارزه با علفهای هرز به صورت دستی و آبیاری نرمال به روش جوی پشته انجام پذیرفت. در پایان هر فصل رویشی صفات قطر برابر سینه (در ارتفاع۳۰/۱ متر) و ارتفاع درختان اندازه گیری گردیدند. در سال آخر آزمایش علاوه بر دو صفت یاد شده قطر یقه، قطر میانه، قطر انتهای تنه و وزن درختان هر یک از کلنها پس از قطع اندازه گیری شد. تجزیه واریانس ساده برای ارتفاع، قطر و میزان حجم در هکتار درختان، تجزیه واریانس مرکب برای ارتفاع، قطر، حجم در هکتار و میزان رویش جاری سالیانه انجام پذیرفت و کلنها بر اساس میانگین های محاسبه شده گروه بندی گردیدند. این آزمایش نشان می دهد که از میان کلن های کاشته شده در دو ایستگاه تحقیقاتی مهرگان و اسلام آبادغرب با توجه به میزان ارتفاع، قطر برابر سینه، رویش جاری ارتفاعی، رویش جاری قطری و حجم در هکتار کلن های Populus nigra ۶۲/۱۵۴، Populus nigra ۵۶/۷۵،Populus nigra betulifolia ، Populus nigra mehregan ،Populus nigra ۵۶/۳۲وPopulus nigra ۵۶/۵۲   برترند که برای کشت انبوه در استان معرفی می گردند. میانگین قطر این کلنها بین ۷/۲۰ تا ۹/۲۱سانتیمتر، میانگین ارتفاع بین ۲/۱۵ تا ۹/۱۶ متر و میانگین تولید حجمی آنها بین ۹/۲۷ تا ۲/۳۹ متر مکعب در هکتار و در سال محاسبه گردید

کلیدواژه ها

ارتفاع, حجم, پوپولتوم مقایسه ای, صنوبرتاج بسته, قطر, کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.