بازخوانی روایات نشر حرمت ابدی در ازدواج معتده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهه های فقهی تا اجتهاد، دوره: 5، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_TAEJ-5-9_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید موسی شبیری زنجانی

این مقاله به همت آقایان هادی سلیمان و میثم جواهری از دروس خارج فقه آیت الله شبیری زنجانی دامت برکاته و زیر نظر مرکز فقهی امام محمدباقرعلیه السلام، استخراج و به تایید رسیده است.

چکیده

بحث ازدواج در عده، از مباحث کتاب النکاح، ذیل بحث حرمت ابدی مطرح شده است. مشهور فقها در فرض علم یا دخول، به حرمت ابدی فتوا داده اند. چهار دسته از روایات در این مساله مطرح است: ۱. روایات دال بر نفی حرمت ابدی مطلقا؛ ۲. روایات دال بر حرمت ابدی مطلقا؛ ۳. روایات دال بر اختصاص حرمت ابدی به فرض علم؛ ۴. روایات دال بر اختصاص حرمت ابدی به فرض دخول. برای حل تعارض روایات، دو وجه جمع می توان بیان کرد: اشتراط علم یا دخول، و اشتراط مجموع علم و دخول. اما هیچ یک از این دو جمع به خودی خود، بر دیگری ترجیح ندارد، و از همین رو نیازمند شاهد جمع و قرائن دیگر هستیم. صحیحه حلبی شاهد جمعی است که در آن تصریح به اعتبار یکی از علم و دخول در ترتب حرمت ابدی شده است. به علاوه، روایاتی از عبدالله بن سنان و حمران نیز موید جمع اول است و مشهور قریب به اتفاق فقها نیز همین نظر را پذیرفته اند. لذا، جمع اول متعین خواهد بود. البته صحیحه دیگری از عبدالله بن سنان معارض با جمع اول است و صریحا بر جمع دوم، یعنی اعتبار مجموع علم و دخول دلالت دارد؛ اما احدی از فقها طبق این روایت فتوا نداده است.

کلیدواژه ها

ازدواج در عده, معتده, حرمت ابدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.