بررسی روشهای مختلف احیاء و استقرار زادآوری جنسی در جنگلهای بلوط زاگرس شمالی (مطالعه موردی: منطقه آرمرده شهرستان بانه)
- سال انتشار: 1386
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 15، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-15-4_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 380
نویسندگان
Associate Prof., Department of Forestry and Forest Economics, Nat. Res. Fac. of Tehran University
Graduated M.Sc. of Forestry from Nat. Res. Fac. of Tehran University
Associate Prof., Department of Forestry and Forest Economics, Nat. Res. Fac. of Tehran University
Assistant Prof., Department of forestry, Kurdistan University
چکیده
منطقه مورد مطالعه ۱۴ هکتار از جنگلهای بلوط آرمرده شهرستان بانه واقع در استان کردستان میباشد. در این جنگل مشکل اصلی عدم وجود زادآوری جنسی میباشد. در این پژوهش چهار تکنیک مختلف از عملیات احیاء در چهارچوب مدیریت مشارکتی در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با پنج تیمار و ۳۰ تکرار مورد آزمون قرار گرفتند. تکنیکها عبارتند از: اعمال حفاظت خارج از تاجپوشش، حفاظت زیر تاجپوشش، حفاظت همراه با بذرکاری مستقیم و حفاظت همراه با استفاده از تکنیک پلیتهای جیفی۷ جنگلکاری (بسته های کاشت). ابتدا ۳۰ قطعهنمونه ۱۰ آری در منطقه مورد مطالعه به صورت تصادفی پیاده شدند و بررسیهای کمی و کیفی در آنها انجام شد. سپس در هریک از این قطعه نمونهها پنج ریزنمونه یک مترمربعی پیاده شد و راهکارهای احیایی به عنوان تیمار در آنها اعمال شد. دادههای آزمون تعداد بذرهای اولیه و ستادهها تعداد نهالهای تولید شده و ارتفاع نهالها در هر یک از راهکارها بوده است. نتایج نشان داد که در این جنگل در حالت طبیعی تا اواخر بهار ۲ درصد بذرهای ریخته شده به نونهال تبدیل میشوند. اعمال حفاظت حتی در خارج از تاجپوشش باعث افزایش کارآیی زادآوری جنسی به میزان یک نونهال در مترمربع میشود؛ بنابراین مهمترین عامل محدود کننده زادآوری جنسی چرای دام میباشد. اگر حفاظت در زیر تاج پوشش اعمال شود زادآوری جنسی به میزان ۹/۳ نونهال در مترمربع افزایش مییابد. اعمال راهکارهای تجدیدحیات مصنوعی زادآوری جنسی را به صورت معنیداری بیشتر میکند. درنهایت راهکار حفاظت و بذرکاری با استفاده از تکنیک جیفی بهترین راهکار فنی چه از نظر تعداد نونهالهای تولید شده و چه از نظر ارتفاع نونهالها بوده است.کلیدواژه ها
conservation, Jiffy pellet, livestock grazing, northern Zagros, Oak, sexual regenerationاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.