استفاده از مالچ در موفقیت جنگل کاری با ژنوتیپ های برتر گردو (L. Juglans regia) در اراضی جنگلی استان کردستان

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-17-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروز مردانی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان

حسین سردابی

استادیار پژوهشی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

بایزید یوسفی

مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان

حسین معروفی

مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان

چکیده

در فاز اول اجرای این طرح (تشکیل خزانه سلکسیون)، از میان ۲۹ ژنوتیپ گردو جمع­آوری شده از سطح استان و پس از سه سال بررسی از لحاظ درصد زنده­مانی، رشد ارتفاعی و رشد قطری درنهایت پنج ژنوتیپ گردو ۲–J، ۱۰–J، ۱۷-J، ۱۸-J و ۱۹-J به­عنوان ژنوتیپهای برتر از نقطه­نظر عوامل مورد بررسی انتخاب و برای کاشت در مرحله آزمایش جنگل­کاری معرفی شدند. در این طرح و در ادامه فاز اول پنج ژنوتیپ یادشده در قالب طرح اسپلیت پلات در سه تکرار با عامل اصلی استفاده از مالچ شاخه و برگ درختان و شاهد و عامل فرعی ژنوتیپهای یادشده مورد مقایسه قرار گرفتند. مدت زمان این مرحله از طرح هفت سال (۱۳۷۸ تا ۱۳۸۴) بود. نتایج نشان داد که استفاده از مالچ شاخ و برگ درختان در پای نهالها، با زنده­مانی متوسط ۷/۹۶ درصد، میانگین قطر تاج، ۶/۷۲ سانتی متر، میانگین ارتفاع، ۹/۱۳۵ سانتی متر و میانگین قطر یقه، ۴/۳۷ میلی متر نسبت به تیمار شاهد (عدم استفاده از آن) اختلاف معنی­داری در سطح ۱% دارند. اگرچه ژنوتیپهای مورد بررسی (عامل فرعی) از لحاظ آماری اختلاف معنی­داری را نشان ندادند، ولی ژنوتیپ ۱۹–J با متوسط زنده­مانی ۴/۹۶ درصد، میانگین قطر تاج، ۴/۷۰ سانتی متر، میانگین ارتفاع، ۸/۱۲۷ سانتی متر و میانگین قطر یقه، ۲/۳۵ میلی متر از وضعیت بهتری برخوردار بود.

کلیدواژه ها

گردو, جنگل­کاری, زنده­مانی, قطر یقه, قطر تاج, ارتفاع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.