آنالیز پوشش گیاهی براساس جوامع و ارتباط آن با شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک در جنگل های طبیعی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-17-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسداله متاجی

، دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران

قوام الدین زاهدی امیری

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.

یونس عصری

استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور.

چکیده

آنالیز پوشش گیاهی در رویشگا ه های طبیعی براساس عوامل بوم شناختی می تواند به­عنوان معیاری از کیفیت اکوسیستم های جنگلی باشد. بر این اساس مطالعه حاضر نیز به منظور بررسی رویشگاه براساس پوشش گیاهی و ارتباط آن با شرایط خاک در جنگل آموزشی- پژوهشی دانشگاه تهران واقع در خیرودکنار نوشهر انجام شده است. برای مطالعه جوامع گیاهی از روش Braun-Blanquet استفاده شد که داده های مربوط به پوشش گیاهی با استفاده از نرم افزار آنافیتو (ANAPHYTO) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و جوامع منطقه براساس حضور گونه های معرف در تابلوی جامعه شناسی تعیین شدند. سپس براساس داده های اولیه پوشش گیاهی، گروههای اکولوژیک با استفاده از آنالیز دو طرفه گونه های معرف (TWINSPAN) معین شدند. در هر یک از این گروهها، گونه های ترجیح پذیر با تواتر ویژه مشخص شده و قطعات نمونه ای که این گونه ها در آنها حضور دارند به­عنوان محلهای نمونه برداری خاک انتخاب شدند. با این توضیح که اگر برخی از قطعات نمونه با شرایط یاد شده در یک طبقه شکل زمین قرار گیرند، تنها در یکی از آنها نمونه خاک برداشت می شود. اطلاعات مربوط به مشخصه های خاک با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که دو جامعه گیاهی Rusco-Fagetum و Carpineto-Fagetum برای منطقه قابل تشخیص می باشند. در جامعه Carpineto –Fagetum مشخصه های میزان رس و شن، رطوبت اشباع، ازت کل و کربن آلی و در جامعهRusco – Fagetum ، عمق خاک، میزان سیلت، فسفر و اسیدیته از عوامل موثر در گسترش این جوامع می باشند.

کلیدواژه ها

جوامع گیاهی, خاک, جنگلهای طبیعی, آنافیتو, تجزیه به مولفه اصلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.