تاثیر آتش سوزی جنگل بر رویش قطری گونه های راش و ممرز (مطالعه موردی: جنگل خیرود)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-17-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس بانج شفیعی

Assistant Prof., Faculty of Natural Resources, University of Urmia

مسلم اکبری نیا

Associate Prof., Faculty of Natural Resources, University of Tarbiat modares

غلامعلی جلالی

Associate Prof., Faculty of Natural Resources, University of Tarbiat modares

احمد علیجانپور

Assistant Prof., Faculty of Natural Resources, University of Urmia

چکیده

منطقه مورد مطالعه واقع در سری چلیر جنگل آموزشی- پژوهشی خیرود در سال ۱۳۷۷ دچار حریق سطحی با شدت زیاد گردید و پس از گذشت ۷ سال از وقوع آتش سوزی، به منظور بررسی اثر آتش سوزی بر رویش قطری درختان راش و ممرز اقدام به انجام این تحقیق شد. بعد از پیمایش سراسر مناطق سوخته و شاهد، تعداد ۶۰ نمونه مغزی با استفاده از مته سال سنج، از دو گونه راش و ممرز (هرکدام ۱۵ نمونه در هر یک از دو منطقه) تهیه گردیده و پهنای دایره های سالیانه مربوط به سالهای مختلف در هر نمونه اندازه گیری شد. مقادیر بدست آمده به تفکیک سالهای قبل و بعد از آتش سوزی و همچنین همبستگی آنها با داده های اقلیمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آتش سوزی سطحی اتفاق افتاده در این توده جنگلی تاثیر معنی داری بر رویش قطری راش نداشته، اما باعث افزایش معنی دار آن در ممرز گردیده است. همچنین میزان پهنای دایره های سالیانه در سالهای قبل از آتش سوزی با داده های اقلیمی همبستگی معنی دار داشته، درصورتی که در سالهای بعد از آن همبستگی مشاهده نگردید. بنابراین، ریشه تغییرات را می توان در عوامل دیگری به غیر از اقلیم مانند آتش سوزی جستجو کرد.

کلیدواژه ها

ring growth width, Diameter growth, beech, hornbeam, forest fire, Kheyroud forest

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.