مقایسه ویژگی های رویشی پروونانس های پده (Populus euphratica Oliv.) در خزانه آزمایشی کرج

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-18-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن کلاگری

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رفعت اله قاسمی

مربی پژوهشیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

رضا باقری

کارشناس ارشد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

گونه پده در مناطق وسیعی از کشور به طور طبیعی گسترش یافته است. تنوع جغرافیایی و اقلیمی موجب تغییراتی به لحاظ رویشی و مورفولوژیکی در میان درختان جوامع مختلف شده است. این بررسی با هدف تعیین ویژگی های رویشی پروونانس های پده با مبادی جغرافیایی متفاوت و تعیین مناسبترین پروونانس ها به لحاظ وضعیت رشد انجام گردید. تعداد ۳۰ قلمه (از ده درخت و از هر درخت سه قلمه) از ۱۶ پروونانس با مبادی جغرافیایی مختلف انتخاب و در خزانه آزمایشی کرج کشت و با تجزیه واریانس یک طرفه تحلیل گردید. مشخصه های درصد زنده مانی، قطر، ارتفاع، تعداد برگ، وزن برگ، وزن ساقه، وزن ریشه و طول ریشه اصلی مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات رویشی در پروونانس های مختلف پده نشان می دهد که اختلاف معنی داری برای صفات قطر، ارتفاع، تعداد برگ، وزن خشک ریشه و طول ریشه اصلی(P< ۰.۰۱) و صفات وزن خشک برگ و وزن خشک ساقه (P< ۰.۰۵) وجود داشته است. مقایسه میانگین صفات رویشی نشان می دهد که پروونانس های رامهرمز، گتوند، تفرش و حمیدیه دارای بیشترین متوسط قطر و ارتفاع (نهال های دوساله به ترتیب ۶۲/۲، ۳۷/۲، ۲۶/۲، ۹۲/۱ سانتی متر و ۵۱/۲، ۷۶/۲، ۴۳/۲، ۳۲/۲ متر) و مجموع وزن خشک برگ، ساقه و ریشه (به ترتیب ۸/۸۷، ۸/۱۰۷، ۸/۱۱۴، ۹۵ گرم) بودند. همچنین پروونانس های ماه نشان و گتوند کمترین مقدار را به لحاظ صفات رویشی مذکور داشتند.

کلیدواژه ها

پده, پروونانس, رویش قطری, رویش ارتفاعی, بیوماس, درصد زنده مانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.