اثر تاج پوشش بر زادآوری طبیعی در جنگل های بلوط ایرانی در منطقه مانشت ایلام

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-18-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد حسینی

Senior research expert, Research Center of Agriculture and Natural Recourses of Ilam province

چکیده

به منظور بررسی اثر تاج پوشش بر زادآوری طبیعی، منطقه ای به وسعت ۴۶۰ هکتار از جنگلهای بلوط دامنه جنوبی کوه مانشت در شمال استان ایلام انتخاب شد. سپس تعداد ۴۶ قطعه نمونه ۲۰ آری (به ابعاد ۵۰×۴۰ متر) و به مرکزیت آنها ۴۶ زیرقطعه نمونه ۴ آری به صورت منظم- تصادفی در عرصه پیاده شدند. متغیرهای مورد بررسی در داخل قطعات نمونه تعداد پایه های درختی، قطر برابرسینه و قطر کوچک و بزرگ تاج درختان و در سطح زیرقطعه نمونه ها تعداد نهالها و جست ها، ارتفاع آنها و کیفیت نهالها بود. داده های بدست آمده بعد از تجزیه و تحلیل مقدماتی بوسیله نرم افزارهای آماری Excel و Spss با استفاده از آزمون دانکن و همبستگی مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که به طور کلی زادآوری طبیعی به میزان کم در منطقه وجود دارد. فراوانی نهالهای بلوط و بنه به طور معنی داری با تاج پوشش همبستگی مثبت داشته و در مورد شن و بخورک همبستگی منفی وجود داشت. بلندترین نهالهای بلوط (حدود ۱۶۰ سانتی متر) در طبقات انبوه تر تاج پوشش و در توده های با تاج پوشش تنک تر حدود ۸۸ سانتی متر ارتفاع داشتند. اما در مورد شن و بخورک بلندترین نهالها (۱۵۴ سانتی متر) در پوشش های تنک تر یافت شد. میانگین بلندی نهالها، نسبت نهالهای بلند به کل نهالها و شادابی آنها در تاج پوشش های انبوه تر (واقع در جهت های شمالی و طبقات میانی ارتفاع از سطح دریا) بیشتر از توده های با تاج پوشش تنک تر (واقع در جهت های جنوبی و طبقات فوقانی ارتفاع از سطح دریا) بود. این نتایج نشان دهنده شرایط رویشی بهتر در جهت های شمالی و طبقات میانی ارتفاع از سطح دریا به لحاظ وجود تاج پوشش غنی تر است.

کلیدواژه ها

Quercus brantii, canopy, Natural regeneration, Manesht, Ilam

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.