نقش جنگل های شاخه زاد بلوط در ذخیره کربن و جذب CO۲ (مطالعه موردی: جنگل های اندبیل خلخال)

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-18-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین خادمی

Assistant Prof., Islamic Azad University, Malayer Branch

ساسان بابایی کفاکی

Assistant Prof., Islamic Azad University, Science and Research Branch

اسداله متاجی

Associate Prof., Islamic Azad University, Science and Research Branch

چکیده

به منظور بررسی توان ذخیره کربن و جذب CO۲ در جنگلهای شاخه زاد بلوط، مطالعه ای در منطقه جنگلی شاخه زاد اوری در شمال شرقی خلخال در مساحتی حدود ۲۷۸ هکتار انجام شد. پس از تلفیق نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و درصد تاج پوشش، تعداد واحدهای همگن و مساحت آنها تعیین شده ۶۰ جست گروه اوری به عنوان نمونه انتخاب و به گونه ای در عرصه پراکنده شدند که کلیه شرایط محیطی و تیپولوژی توده در آن لحاظ شده باشد. پس از کف بر کردن نمونه ها، ریشه ها نیز جمع آوری شدند. وزن تر اندام ها جداگانه توزین و برای تعیین وزن خشک، اندام ها به کوره چوب خشک کنی منتقل شدند که بر این اساس میزان بیوماس اندام ها محاسبه شد. پس از کسر خاکستر اندام ها از میزان بیوماس، کربن آلی ذخیره شده در آنها تعیین و میزان CO۲ جذب شده محاسبه گردید. برای تعیین میزان کربن ذخیره شده در خاک، نمونه هایی از عمق صفر تا ۱۰ و ۱۰ تا ۳۰ سانتی متری برداشت شد. نتایج نشان می دهد که توده جنگلی سالانه به طور متوسط ۵۱/۱ تن در هر هکتار از طریق بیوماس و ۱/۰ تن در هکتار در خاک کربن ذخیره می کند. بر این اساس جذب سالانه CO۲ در هر هکتار از توده به طور متوسط ۹۴/۵ مگاگرم (۵۲/۵ مگاگرم از طریق بیوماس و ۴۲/۰ مگاگرم از طریق خاک) می باشد.

کلیدواژه ها

Carbon sequestration, CO۲, coppice stand, biomass, oak tree, Greenhouse gases

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.