واکنش ریشه اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) نسبت به تنش خشکی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-18-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدهادی راد

Senior Research Expert, Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd province

محمدحسن عصاره

Professor, Research Institute of Forests and Rangelands

مهدی سلطانی

Forest Expert, Agricultural and Natural Resources Research Center of Yazd province

چکیده

در این تحقیق تاثیر تنش خشکی بر پراکنش وزنی و طولی ریشه درختان سه ساله اکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis Dehnh.) در ایستگاه تحقیقات بیابان زدایی شهید صدوقی یزد مورد بررسی قرار گرفت. درختان در داخل لایسیمترهای وزنی و زهکش دار کشت و تحت تاثیر تیمارهای رطوبتی شامل ۱۰۰% (آبیاری به حد کافی)، ۷۰% (تنش ملایم) و ۴۰% (تنش شدید) قرار گرفتند. تامین رطوبت خاک به وسیله آبیاری و از طریق اندازه گیری رطوبت در اعماق مختلف با دستگاه TDR انجام شد. پراکنش وزنی و طولی ریشه ها در اعماق کمتر از ۳۰، ۳۰ تا ۶۰، ۶۰ تا ۹۰ و ۹۰ تا ۱۲۰ سانتی متری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی های به عمل آمده نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش وزن و طول ریشه گردید، به گونه ای که بین هر یک از تیمارهای رطوبتی اختلاف معنی داری (P< ۰.۰۰۱) مشاهده شد. پراکنش ریشه از نظر وزنی و طولی در اعماق مختلف نیز معنی دار بود (P< ۰.۰۰۱)، به گونه ای که با افزایش عمق میزان وزنی ریشه کاهش و مقدار طولی آن افزایش یافت. تاثیر تیمارهای رطوبتی بر مقدار پراکنش وزنی و طولی ریشه در اعماق مختلف نیز معنی دار (P< ۰.۰۰۱) بود. طول ریشه در تیمارهای ۱۰۰% و ۷۰% ظرفیت زراعی با افزایش عمق افزایش یافت، با وجود این در تیمار تنش شدید (۴۰% ظرفیت زراعی) مقدار آن با افزایش عمق، کاهش یافت. بنابراین نفوذ عمقی ریشه E. camaldulensis به طور کامل به میزان رطوبت موجود در خاک وابسته بوده، به گونه ای که تنش شدید موجب توقف رشد ریشه در اعماق خاک می گردد.

کلیدواژه ها

Eucalyptus camaldulensis Dehnh, Drought Stress, root dry weight distribution, root length distribution

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.