عوامل محیطی موثر بر گسترش گلابی وحشی (Pyrus glabra Boiss.) در منطقه سپیدان استان فارس
- سال انتشار: 1389
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 18، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-18-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 276
نویسندگان
Senior Forest Research Expert, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Fars province
Associate Prof., Research Institute of Forests and Ranglands
Assistant Prof. Research Center of Agriculture and Natural Resources of Fars Province
Senior research expert, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Fars Province
Senior research expert, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Fars Province
Forest Expert, Research Center of Agriculture and Natural Resources of Fars Province
چکیده
این تحقیق با هدف شناخت خصوصیات اکولوژیک گونه گلابی وحشی در استان فارس اجرا شده است. ابتدا منطقه پراکنش گلابی وحشی بر روی نقشه توپوگرافی مشخص و با توجه به روش تحقیق، دامنه ارتفاعی (پراکنش افقی و عمودی) گلابی وحشی تعیین و با توجه به متغیرهایی مانند جهت جغرافیایی، شکل زمین و با توجه به قرار گرفتن رویشگاه مورد مطالعه در طبقه ارتفاعی بیش از ۲۰۰۰ متر و با احتساب ۴ جهت و ۴ شکل زمین، جمعا ۱۳ قطعه نمونه ۱۰ آری تعیین و اطلاعات مورد نیاز در هر قطعه نمونه و وضعیت زادآوری در میکروپلاتهای یک آری (۱۰×۱۰ متر) برداشت و در فرمهای مخصوص ثبت شد. در هر یک از قطعات نمونه نیز در حد امکان نیمرخ خاک حفر و داده های بدست آمده با استفاده از آزمون چندمتغیره خطی PCA تجزیه و تحلیل شدند. در این رویشگاه، گونه گلابی وحشی با متوسط تعداد ۸ اصله در قطعه نمونه ظاهر شده که ۷۳ درصد آنها به صورت شاخه زاد بودند. میانگین قطر برابرسینه درختان ۱۴ سانتی متر، متوسط مساحت تاج درخت ۱۱ مترمربع، حداقل ارتفاع کل ۲ و حداکثر آن ۸/۷ متر و ارتفاع متوسط درخت ۶/۴ متر بدست آمد. از نظر تعداد پایه ها، دامنه های واقع در جهت غرب بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده اند، اما از نظر متغیرهایی مانند قطر برابرسینه، ارتفاع تنه، مساحت تاج و ارتفاع کل، بیشترین مقدار مربوط به دره های واقع در جهت شرق بود. عامل محدود کننده خاک وجود لایه سنگی و درصد سنگ و سنگریزه بود. باروری خاک در بیشتر موارد برای پشتیبانی گیاه کافی بوده و خاک آنها را در زمره خاکهای حاصل خیز جنگلی قرار داده است. در نهایت شکل زمین و حاصل خیزی خاک از عوامل موثر در تعیین گسترشگاه گونه گلابی وحشی در این رویشگاه محسوب می شوند.کلیدواژه ها
Pyrus glabra, land form, site demands, ecological characteristics, Fars provinceاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.