تاثیر خصوصیات فیزیکی خاک و سطح آب زیرزمینی بر وضعیت کمی و کیفی صنوبرکاری های غرب استان گیلان (مطالعه موردی: منطقه گیسوم)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی صالحی

استادیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان

مریم ملکی

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگل داری، دانشگاه گیلان

محمود شعبانپور

استادیار، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

رضا بصیری

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، مجتمع آموزش عالی بهبهان

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر خصوصیات فیزیکی خاک و سطح آب زیرزمینی بر صنوبرکاریها انجام شده است. برای انجام این تحقیق، قطعات صنوبرکاری ۲۰۳ و ۲۱۳ سری ۲ گیسوم واقع در بخش جلگه ای غرب استان گیلان، به دلیل وجود اختلافات ظاهری در خصوصیات کمی و کیفی درختان آنها انتخاب شدند. با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی سیستماتیک، قطعات نمونه پیاده و در داخل هر کدام از آنها همزمان با برداشت خاک از دو عمق کمتر از ۲۰ و ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر، مشخصه های کمی و شادابی درختان موجود نیز مورد بررسی قرار گرفتند. برای مطالعه دقیق تر بخش های عمیق خاک، یک پروفیل در هر یک از مناطق حفر شد. همچنین به منظور بررسی عمق سفره آب زیرزمینی اقدام به حفر چالک توسط اوگر گردید. مقایسه و بررسی آماری خصوصیات فیزیکی خاک، مشخصه های درختان و عمق سفره آب زیرزمینی دو قطعه مورد بررسی با استفاده از آزمون های آماری نشان داد که خصوصیات کمی و کیفی درختان موجود در هر دو قطعه مورد بررسی دارای اختلافات معنی داری می باشد و صنوبرهای قطعه ۲۱۳ از این جهت دارای وضعیت مطلوبتری نسبت به درختان قطعه ۲۰۳ می باشند. نتایج آزمایشهای فیزیکی بخش های سطحی و تحتانی خاک بیانگر وجود اختلاف معنی دار در برخی از این خصوصیات در بین دو قطعه مورد مطالعه بود. نتایج بررسی ماهانه عمق سفره آب زیرزمینی نشان دهنده بالا بودن سطح آب در قطعه ۲۰۳ در اغلب ماه های سال می باشد. از برآیند این تحقیق معلوم می شود که توده های صنوبر بر روی خاک های با بافت سبک تر، سفره آب زیرزمینی پایین تر و تهویه و نفوذپذیری بهتر دارای وضعیت بهتری می باشند و از رشد مطلوبتری برخوردارند. از این رو با توجه به اهمیت و ارزش اقتصادی صنوبرکاریها و تاثیر خاک در رشد و کیفیت آنها، مطالعه و بررسی خاک جهت انتخاب منطقه مناسب صنوبرکاری امری ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

صنوبرکاری, خصوصیات فیزیکی خاک, سفره آب زیرزمینی, گیسوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.