ظرفیت نگهداری آب روی تاج پوشش و تاثیر آن بر باران ربایی توده کاج تهران در منطقه نیمه خشک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFPR-20-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم السادات مطهری

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگل داری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

پدرام عطارد

استادیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

چکیده

تحقیق حاضر با هدف برآورد میزان ظرفیت نگهداری آب روی تاج پوشش و تاج بارش مستقیم در توده جنگل کاری شده کاج تهران (Pinuseldarica Medw.) در پارک جنگلی چیتگر واقع در منطقه نیمه خشک با بارندگی سالیانه ۶/۲۶۷ میلی متر و دمای سالیانه ۲/۱۷ درجه سانتی گراد انجام شد. میزان بارندگی در هر بارش توسط ۶ عدد جمع آوری کننده باران در یک محیط باز واقع در نزدیکی توده هدف و تاج بارش توسط ۴۵ عدد جمع آوری کننده نصب شده به صورت تصادفی در سطح توده، از مهر ۱۳۸۸ تا اردیبهشت ۱۳۸۹ اندازه گیری گردید و باران ربایی به طور غیرمستقیم با تفاضل تاج بارش از مقدار بارندگی در هر بارش برآورد شد. در این مدت، در مجموع ۸/۱۶۴ میلی متر باران ثبت شد که از این مقدار، ۲/۶۱ میلی متر آن به باران ربایی و ۶/۱۰۳ میلی متر آن به تاج بارش اختصاص یافت. مقدار ظرفیت نگهداری آب روی تاج پوشش با ۳ روش غیرمستقیم (از نمودار رابطه بین تاج بارش و بارندگی در هر بارش) Leyton، Gash و Morton و Pypker- Jackson به ترتیب ۷/۱ میلی متر، ۴/۱ میلی متر و ۸/۱ میلی متر و ضریب تاج بارش مستقیم ۱۴۲۲/۰ برآورد شد. در بارندگیهای بیش از ۶/۱ میلی متر و کمتر از ۶/۱ میلی متر، به ترتیب حدود ۴۴ و ۳/۹۱ درصد از مقدار بارندگی در هر بارش به صورت باران ربایی از دسترس خارج شد. ظرفیت نگهداری آب روی تاج پوشش بخش قابل توجهی از باران ربایی را در توده جنگل کاری شده کاج تهران در منطقه نیمه خشک که رطوبت خاک یک فاکتور محدود کننده در رشد گیاه و تولید آن محسوب می شود، به خود اختصاص داد.

کلیدواژه ها

باران ربایی, جنگل کاری, کاج تهران, ظرفیت نگهداری آب روی تاج پوشش, منطقه نیمه خشک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.